I kveld står de på scenen med "Bakom berg og blåne"

PÅ KONTORET: Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen (t.h.) er Nord-Østerdal musiker. Her er sønnen Alf innom kontoret i Vidarheim på Tolga. Flere er med på laget når «Bakom berg og blåne» blir til.

PÅ KONTORET: Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen (t.h.) er Nord-Østerdal musiker. Her er sønnen Alf innom kontoret i Vidarheim på Tolga. Flere er med på laget når «Bakom berg og blåne» blir til. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Alf Hulbækmo var i barnevogna da foreldrene satte opp «Øst for sol og måne» i 1993. Musikeren tror han vil ha med tre synther når oppsetningen kommer i helt ny innpakning 25 år senere.

DEL

«Bakom berg og blåne» heter den omarbeidede forestillingen som har premiere i Tynset kulturhus 9. november. Tone Hulbækmo oppsummerer fyndig og flirfullt at den handler om det som finnes i skallen på en nord-østerdøl.

Den lange forklaringen er at publikum blir med inn i et mytisk landskap som er Østerdalen. En blanding av historie, myter og sagn, helt fra istida.

– Elva går igjen som en rød tråd, men her er også kølkjørere, skogsrøvere, pilegrimer, underjordiske – og Pesta!, røper Hulbækmo.

Stoffet har hun og Jacobsen laget.

På scenen står Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen, Alf Hulbækmo, Hans Hulbækmo og Ellen Brekken, bassisten fra Tynset som har samarbeidet med tolgingene ved flere anledninger. Koret Vingel Singers er med, Tore Meli og Bruno Svendsen sørger for lyd og lys og Betine Johannessen fra Ttrafo (Teater i Fjellregionen) har regien. Dette er nemlig mer enn en konsert. Når det skal knake i is og buldre i foss, suse i skog og stråle av sol, er det åpent for ulike virkemidler.

Produksjonen er et samarbeid mellom Tynset kulturhus, Ttrafo og Nord-Østerdal musiker, som er Tone og Hans Fredrik.

«Bakom berg og blåne» kommer i forbindelse med 30-årsjubileet til Tynset kulturhus. «Øst for sol og måne» markerte femårsjubileet. Alf og storebror Hans Hulbækmo er vel de som har vokst mest siden den gang. Nå fullbefarne musikere med egne prosjekter. På scenen med mor og far er de ikke sønner, men kolleger.

Stoffet har ikke vært brukt siden 1993, med noen unntak. Alf har sett opptakene fra 1993, og synes for det første at han kjenner igjen det han hører, enda så liten han var. For det andre synes han det er moro at de skal lage en helt annen versjon 25 år senere. Forestillingen får et moderne uttrykk.

– Jeg blir gira på å spille dette stoffet, sier han.

Mor Tone røper at sønnen raskt kom på banen, og hun siterer avkommet: «Jeg tror jeg må ha tre synther!».

– Det er moro å kunne boltre seg i litt storslagenhet, utdyper Alf.

Tone opplyser at det ikke er noen av dem som har under to instrumenter. Hver og én setter opp «kjøkkenavdelingen» selv.

«Bakom berg og blåne» har fått inntil 350.000 kroner i støtte fra Hedmark fylkeskommune.

– At fylkeskommunen deler ut penger, kommer veldig mange til gode. Mange forskjellige prosjekter får støtte, sier Jacobsen.

Uten offentlig tilskudd ville de ikke kunnet ta konsertforestillingen ut på turné. Det blir to novemberforestillinger i kulturhuset på Tynset først. Deretter går turen til Hagelund i Trysil, Hamar Teater og Kulturkirken Jakob i Oslo. I Oslo er koret Vox Humana. På nyåret står Koppang og Elverum for tur.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags