Ellef Røe fikk prisen for sitt langvarige virke i musikklivet, undervisnings - og kultursektoren under et arrangement i Tynset kulturhus søndag kveld.

Det var ordfører Meret Myhre Moen som delte ut prisen. Retten kommer tilbake med sak fra arrangementet og prisutdelingen, men enn så lenge gratulerer til Tynsets kulturprisvinner med ordførerens begrunnelse:

Ved de siste års utdelinger av Tynset kommunes kulturpris, har vi gjort ære på noen av dem som har levert innenfor sjangeren litteratur. I år er vi tilbake innen musikksjangeren.

Vi er utrolig heldig, fordi vi har veldig mange flinke folk som bidrar også innenfor denne sjangeren. Det er et aktivt musikkliv på Tynset, noe vi alle kan nyte godt av, og være stolt over.

I dag vil vi hylle en person som har bidratt i rikt monn gjennom mange tiår, ved å skrive musikk og kulturhistorie på mange vis. Dette har vært til stor glede og inspirasjon for svært mange.

Det er veldig ofte slik at bak hvert et talent og hver en stjerne, som vi med stor glede iakttar på scener og arenaer rundt omkring, så er det noen som har gjort en jobb i bakgrunnen, noen som ofte selv kommer i skyggen, men som absolutt burde hatt en stor takk. For et eller annet sted der ute er det noen som har bidratt med sin kompetanse, sitt engasjement og sine evner, kanskje som læremester, inspirator eller komponist, slik at andre har fått muligheten til å blomstre og lykkes med sin fremførelse av musikk, til stor glede for andre.

Årets kulturprisvinner er en slik person. En person som har bidratt til veldig mye positivt for musikklivet i Tynset, uten at han selv har fått muligheten til, eller hatt noe stort ønske om å sole seg så mye i glansen. Men i dag skal han frem i lyset for det har han så absolutt fortjent.

Årets kulturprisvinner har tråkket sine barnesko i Tynset kommune og jammen har han ikke tråkket det meste av sitt voksen-sko her også. Han har en lang karriere bak seg innenfor musikklivet i Tynset og i regionen. Og jeg kan ikke la være å nevne at han er en aldeles likandes og trivelig kar, så lun, trygg og god.

Han er utdannet lektor og har jobbet mange år innen skolesektoren. Han har dirigert flere korps og kor i regionen. Han er også flittig brukt som akkompagnatør for ulike korps, kor, orkestre og ved ulike arrangement. Han var også en pådriver for å få etablert musikklinje på Holmen. Ei linje som lever i beste velgående den dag i dag, selv om aktiviteten befinner seg i et annet hus, under nytt navn; nemlig NØVG. Han er også en svært dyktig komponist og arrangør. Og ekstra morsomt er det at årets prisvinner får prisen akkurat i år, fordi kulturhuset også feirer jubileum med sine 30 år.

Årets prisvinner var også en av pådriverne som jobbet for å få realisert vårt flotte kulturhus. Han var formann for Tynset kulturhus sin støtteforening gjennom 5 år. Det sies også at han tok det første spadetaket. Om det var bokstavelig talt vet jeg ikke, men uansett mye av æren for at dette huset ble til skal han uansett ha. Og hvis dere ikke nå har skjønt hvem jeg snakker om, så kan jeg si at han har skrevet musikken til Olsokspelene i Tylldalen.

Jeg snakker selvfølgelig om Ellef Røe, som også har skrevet et titalls viser med tekst av Ola Johnsmoen ; Blant annet «balladen om et høghus» som ble skrevet da rådhuset på Tynset ble bygd. Han har også skrevet syngespill for barnekor, kirkekantater og musikk til flere av Hulda Garborgs verk, som er blitt fremført i Danmark, Færøyene, Kolbotn og ved det Norske teateret i forbindelse med Garborg jubileet.

Han har skrevet mye mer også som kunne vært nevnt, men det behøver vi ikke bruke tid på nå, fordi det holder i massevis. Ellef har definitivt gjort seg fortjent til å ta imot Tynset kommune sin kulturpris. Han har satt dype spor etter seg og det er utrolig hyggelig å be Ellef komme frem for å ta imot årets kulturpris.

Vi har engasjert Esther Breslin til å lage et kunstverk til deg. Esther har sammen med sin partner Marius Reed bygd opp et grafikkverksted i Rambu. De er også billedkunstlærere i kulturskolen. Da Esther fikk dette oppdraget, valgte hun å ta utgangspunkt i noe av det mest kjente du kanskje har lagd, nemlig musikken til Olsokspelet i Tylldalen.

Veien hun har malt skal symbolisere pilgrimsveien, og en reise. Det er en tidløs vei, med et lys i enden av veien. Trærne som omkranser veien er trær som vokser her i regionen. Så jeg håper du liker det og gratulerer så mye med prisen.