100-åring feiret med pomp og prakt!

På Waagans Café på Tynset for 100 år siden, da det hele startet.

På Waagans Café på Tynset for 100 år siden, da det hele startet. Foto:

Av
DEL

Tynset Janitsjarkorps var lørdag kveld klar for storslått feiring som 100-års jubilant! Tynset Kulturhus var fylt til randen når korpset virkelig slo på stortromma!! Kveldens konsert var i to avdelinger der jubilanten selv sto for den første. Andre del sørget Alvdal-Tynset Janitsjarkorps for. Sammen med både skolemusikken og eminente gjesteartister ble dette en musikalsk reise med stor variasjon!

100-årsjubileet ble åpnet av kveldens konferansier Tore Stenersen, som på en engasjert og humoristisk måte innledet med historiefortelling fra korpsets spede begynnelse i 1919, og frem til i dag. Stenersen bandt det hele sammen med gode historier og artige poeng mellom konsertnumrene.

Gammel jegermarsj runget i salen! Ei gruppe på 10 korpsmusikere tok publikum med tilbake til Tynset Janitsjarkorps oppstart, mens lysbildeshow fra korpsets historie gikk i bakgrunnen. Slik åpnet Tynset Janitsjarkorps sitt 100-årsjubileumet i 2019.

Neste nummer ut var Bør Børson Jr. (wienerbrød-tango) med sangsolist Tore Stenersen. - Wienerbrødet kommer selvfølgelig fra Waagans, poengterte Stenersen humoristisk. På repertoaret sto også den mektig versjonen av Offenbachs Orpheus med Hanne D. Brekken som solist på klarinett.

Det er viktig å ta med de yngre musikerne i en slik setting, de skal føre musikkarven videre! Dermed var det klart for skolemusikken sin opptreden sammen med de voksne, med Planes fra Disney/Pixar Planes med dirigent Håvar Bjørnseth Ødegård.

Et janitsjarkorps har alltid en Sousamarsj på repertoaret! The Stars and Stripes forever, med gjesteartist Ellen Brekken på tuba, lød presist og mektig! Westernmusikk var også med på å krydre konserten. Hootenanny, med cowboy til hest, var et muntert innslag med klapping og ablegøyer fra korpset. Konserten fortsatt med det velkjente musikkstykket The Typewriter. Her dugde ikke en moderne laptop, så Tore Stenersen som solist måtte selvfølgelig fram med skrivemaskina for å få det til å låte riktig! Siden korpset er hjemmehørende i Nord-Østerdalen, var en Flåklypa-Medley også på sin plass! En svært kreativ og morsom versjon med flere solistinnslag med blant andre Ellen Brekken på kontrabass, og Eli Moen Løkken som selveste Enkefru Stengelføhn-Glad. Goddess of fire ble siste nummer før pause. Et mektig musikkstykke der trommeslagerne fikk utfolde seg.

Etter pausen var det klart for Alvdal-Tynset Janitsjarkorps i samspill. De åpnet med Take off, en tittel som sto i stil med fremførelsen. Så ble det selvfølgelig en bursdagssang til jubilanten, fremført av et feststemt publikum.

Konserten fortsatte videre med Grace, komponert av Rolf Løvland og arrangert av Steinar Brekken. To eminente solister stod for flott samspill, Ranveig Ødegård på fløyte og Jon-Erik Gjelten på trompet, flygelhorn og piccolotrompet.

Så fikk gjesteartistene slippe til! Ellen Brekken på kontrabass og Bendik Qvam på bukkehorn og oktavmandolin. Nyskapende, kreativt, lekent – ja det finnes mange superlativer som passer disse to! Fra instrumental folkemusikk til vakker sang: Om kvelden- en folketone fra Nordfjord, hvor janitsjarmusikerne stemte i med stemningsfull sang.

Folketonen Gjendine Danser, ble fremført i en moderne oppjazzet versjon med Bendik på bukkehorn.

Ellen Brekken var også solist i påfølgende nummer: Bassiar, en komposisjon av bassisten Bjørn Alterhaug. Det var 2. gang denne ble fremført.

Gjesteartistene bidro videre med et funky musikkstykke The Chicken, med en trio som besto av Ellen på elbass, Bendik på elgitar og Tor Arne Reinertsen på trommer, og med et korps som lød som et storband! Dette var groovy, tøft, presist og stilfullt utført!

Videre i kveldens konsert: South Rampart street parade, et musikkstykke janitsjarkorpset spilte inn på CD i 1999.

Kveldens siste nummer med Lill Lindfors sin Musik skall byggas utav glädje, kunne vel ikke ha passet bedre for dyktige, entusiastiske og glade janitsjarmusikere! Etter taktfast klapping fra publikum, fikk den feiende flotte versjonen av selveste Valdresmarsjen avslutte hele konserten!

Formann i komiteen, Ole Nyhus avsluttet kveldens forestilling med blomsteroverrekkelser og en spesiell takk til de han mente hadde løftet konserten til et høyere nivå: Gjesteartistene Ellen Brekken og Bendik Qvam, dirigent for Alvdal-Tynset Janitsjarkorps Nils Graftås, konferansier Tore Stenersen, lydmann Johnny Bjerknes, og til sist, men ikke minst, en spesiell takk til ildsjelene Hanne og Steinar Brekken, for deres innsats.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags