Skoleelever deltar på ulveaksjon i Oslo

Storsteigen er sterkt representert i bussen til Tynset jeger- og fiskerforening.

Storsteigen er sterkt representert i bussen til Tynset jeger- og fiskerforening. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

31 elever fra Storsteigen i Alvdal kastet seg på bussen og er med til onsdagens demonstrasjon mot miljøminister Vidar Helgesens vedtak om kutt i ulvejakta.

Elevene på VG1 gjør reisen som en klassetur, mens VG2-elevene rett og slett har tatt en "skulkedag".

– Ja, det blir fravær av dette, men som elever på en landbruksskole er dette noe vi er opptatt av. Rovviltproblematikken er et tema som vi diskuterer, sier elev Inge Olav Murud (17) fra Alvdal.

Les også: Tynset jeger- og fiskerforening vil ha med flere til demonstrasjon mot ulvevedtaket118 av landets ordførere støtter Hedmark-ordførernes protestopprop

Statsråden ga tirsdag ga beskjed om at han ikke møter busslastene med demonstranter. Tillyste debatter i radio og TV har Helgesen også valgt å ikke delta i.

– Feigt, mener flere av dem som er med i bussen som Tynset jeger- og fiskerforening har satt opp til Oslo.

– Jeg håper i alle fall at de ser oss, sier Murud om hva de håper å oppnå med markeringen onsdag.

Sett disse sakene:? - Engasjementet viser at distriktsnorge føler seg tråkka på! - Ulvemøte i Oslo sørger for avlyst arbeidsmøte i regionrådet

Han sier stemningen på skolen er klar i beitenæringas favør.

Å ikke ta ut de fire ulveflokkene rovviltnemndene opprinnelig åpnet for, mener han kan få enorme konsekvenser for beitenæringa.

– Det vil komme dyr vandrende til våre områder, og de kan gjøre skade. Å ta ut dyr mens det er sporsnø vil være enklere. Det er verre å få det til sommerstid, tror Murud.

Ulvestriden

* Klima- og miljødepartementet sa 20. desember i fjor nei til lisensfelling av inntil 32 ulv i de fire ulverevirene der rovviltnemndene tidligere i år vedtok å åpne for felling.

* Det betyr at lisensfellingskvoten for ulv i 2017 reduseres fra inntil 47 til 15 ulver.

* Vedtaket kom etter at Justisdepartementets lovavdeling konkluderte med at det verken er hjemmel i naturmangfoldsloven eller Bernkonvensjonen for å felle ulv i fire konkrete ulverevir.

* Lovavdelingen mener det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentert skadepotensial på husdyr og tamrein.

* Heller ikke vilkåret om andre tilfredsstillende løsninger enn felling for å avverge alvorlig skade er oppfylt, ifølge lovavdelingen.

* Regjeringens vedtak har møtt sterk kritikk, spesielt fra Hedmark. Kritikerne mener lovavdelingens vurdering er for snever og ikke forholder seg til barns trygghet, eiendomsrett, jaktrettigheter og lokale næringsinteresser. De mener også vedtaket vil føre til at ulvebestanden vokser utover det målet Stortinget har satt.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags