Ble kastet ut fra egen gård slik at presten skulle få husrom

Prost Just Tyrholm Wessel (Erik Tangen) truer nabokona til Esten Amundsson.

Prost Just Tyrholm Wessel (Erik Tangen) truer nabokona til Esten Amundsson. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå har den mørke historien fått et humoristisk spel.

DEL

VINGELEN: Lørdag er det premiere på det historiske spelet «Ut, sa presten!» ved Vingelen kirke- og skolemuseum. Spelet er basert på faktiske hendelser fra 1700-tallet.

For i 1774 kom det krav fra kirkelig hold om at gården Summundsjordet, der Esten Amundsson og hans familie bodde, i Vingelen skulle bli prestebolig til Jørgen Mandall.

Amundsson fikk påbud om å reise fra gården, men den gamle husbonden mente at han hadde retten til å bo der.

Prost Just Tyrholm Wessel i Tynset likte ikke at denne gamle mannen motsatte seg kirken og gikk sammen med prest Mandall på Tolga for utkasting av Amundsson.

Engasjerer publikum

Selv om det er en mørk historie, har stykket sine store porsjoner med humoristiske poeng. Blant annet en tolging som bare sier «amen» .

Spelet veksler fra dialoger mellom skuespillerne til samhandling med publikum, der flere av tilskuerne utfordres til å være en del av rollebesetningen. Noe som gir forestillingen en ekstra dimensjon – man opplever stykket, mer enn å se det.

De faste skuespillerne gjennom sommeren ved scenekanten er Inga Trøan Sundt, Synne Nordistuen Løvik, Erik Tangen og Kjell Gransletten – de fire dyktige skuespillerne spiller stykket på skift to og to.

Gudny Hagen Bakken, Kjell Gransletten og regissør Rolf Norsen har skrevet stykket.

Tykk prest og brennhet prost

Mye av inspirasjonen er også hentet fra bygdeboka i Vingelen.

Der står det blant annet at Esten ønsket at prosten Wessel måtte brenne i si grav etter sin død, og at den tykke presten Mandall måtte sprekke.

– Mandall var umåtelig stor og diger og vog 162 kg. Da han vart sjuk og døydde, datt ymse deler av kroppen hans frå kvarandre, står det i boka.

Da det kommer til Wessel døde han på Tynset, og ble gravlagt i kjelleren under kirka. Men like etter brann kirka ned - dermed brant prostens grav etter hans død.

Kjell Gransletten (t.v) som Esten Amundsson fortivler over utkastelse. Tilskuer Lars Tingelstad måtte trø til i rollen som troende tolging, mens Synne Nordistuen Løvik spiller den store presten Jørgen Mandall som angivelig skal ha veid over 160 kilo.

Kjell Gransletten (t.v) som Esten Amundsson fortivler over utkastelse. Tilskuer Lars Tingelstad måtte trø til i rollen som troende tolging, mens Synne Nordistuen Løvik spiller den store presten Jørgen Mandall som angivelig skal ha veid over 160 kilo. Foto:

Lærerikt

Regissør Norsen gleder seg til å vise fram det nye spelet til folk, og tror dette er noe mange vil like – også med tanke på at man kan få ha en replikk selv som tilskuer.

– Tanken bak er jo at folk liker å gå på museet når det er aktivitet der. I dette stykket kan de få være med selv, men det er ikke noen krevende roller. Ikke mer enn en replikk, forklarer Norsen.

Denne løsningen er meget god, og gir historien flere tråder og karakterer å spille på.

– Vi har valgt å fortelle historien i tre versjoner, kanskje ikke alle versjonene holder seg helt til fakta. Men det skal også være morsomt og underholdende, avslutter Norsen.

Forestillingene på omtrent en halvtime er god og informerende om både forholdene i bygda på den tiden og kirkens posisjon i samfunnet.

«Ut, sa presten!» spilles lørdager og søndager i fem uker framover, og vil selv med sin mørke historie få fram en god dose med latter.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags