Vernepris til Søndmør og Gjør

På Smithsetra: Henning Olstad og Henning Søndmør drøfter drøfter bruk av stikke tak på Smithsetra i Engerdal.

På Smithsetra: Henning Olstad og Henning Søndmør drøfter drøfter bruk av stikke tak på Smithsetra i Engerdal.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det ble malermester Anne Louise Gjør, Hamar og tømrer Henning Søndmør, Sømådalen, Engerdal som fikk Fortidsminneforeningens vernepris for 2017.

DEL

Prisvinnerne ble kunngjort på årsmøtet i Hedmark fylkesavdeling av Fortidsminneforeningen som nettopp er avholdt.

De to ble valgt ut blant 8 nominerte, som var eiere av villaer, gardsanlegg, hotell og altså handverkere, godt begrunnede forslag, sendt inn av foreningens medlemmer.

- Styret valgte denne gang å sette ekstra fokus og dermed pris på dyktige handverkere. Det gjøres mye bra innsats med bygningsvern i Hedmark, private eiere tar et stort ansvar og legger ned penger og tid. Samspillet mellom eiere og dyktige handverkere er viktig for å få gode resultat, sier styreleder for Fortidsminneforeningen i Hedmark, Per Hvamstad.

Henning Søndmør er utdannet i Norge og på Da Capo skolen i Sverige. Han har også jobbet hos Stokk og Stein i Lom, men de siste 15 år har drevet for seg sjøl, og etter hvert etablert firmaet Sømåen Tradisjonshandverk, med flere engasjerte handverkere, der siste tilvekst i er bygging av Femundbåten. Da han flyttet tilbake til Sømådalen kjøpte han en av de eldste gardene i grenda, bl a kjent fra Jacob Breda Bulls romaner med mange hus og store utfordringer, bebyggelsen nærmer seg sine velmaktsdager. Oppdragene har strømmet på fra store deler av Østerdalen, være seg gardstun, enkelthus og seteranlegg.

Anne Louise Gjør er utdannet i Norge og Danmark, og har jobbet som malermester i Oslo, både i privat firma og på Norsk Folkemuseum, med mange betydelige oppdrag bl a Henrik Ibsens leilighet og Det kgl slott. I 2012 flyttet hun tilbake til Hedmark.

Artikkeltags