- Det er første gangen vi drar ut av fylket. Vi valgte Glåmos fordi det er et godt revymiljø der, og når vi først setter opp et stykke av Hans Rotmo, ville vi gjerne til Trøndelag, forteller Jonas Johnsgård i Sømådalen Theaterselskab.

Selv spiller han Ola Botn, som er en av de sentrale rollene i "Bønder i solnedgang".

Handlingen foregår rundt tre gardsbruk i et lite bygdesamfunn, og Johnsgård bedyrer at den eneste likeheten med Sømådalen er vakker natur.

Broket forsamling

I Sarvet, Botn og Gørhenget fins en broket forsamling av innbyggere, med Ola Botn som eksponenten for stordrift på ku, og intensiv sprøyting mot ugras.

- Han er liksom selve Bygdedyret, forklarer Johnsgård, som legger til at skurkefaktene må hentes fram i rollen som Ola.

Studenten Eddy Sarvet derimot, kommer hjem med egne tanker og meninger om hva som er bærekraftig landbruk. Eddy spilles av Per Inge Trøan Sømåen, som også i det virkelige liv for tida er en hjemvendt student.

Andre karakterer i Rotmo-stykket er den avdankede offiseren Magnus Gørhenget, som bor sammen med Gunn Oddrun, også kalt Slurpa.

Eddy Sarvets bror Glenn Egil og den tidligere TV-stjernen Sølvi er også vevd inn i intrigene.

Musikalsk satser sømådølene grundig. Ola Botns gammeldansorkester stiller i forsterket versjon, med sju musikere og tre korister.

Jonas Johnsgård forteller at Theaterselskabet har jobbet med stykket siden oktober. - Det begynner å flaske seg nå, sier Johnsgård på telefon fra løypemaskina i Sømådalen julaftens formiddag.

- Og skiføret?

- Knallbra! Det er helt idyllisk. Lett puddersnø på faste, fine spor.

Unge entusiaster

Jonas Johnsgård forteller at Sømådalen Theaterselskab betyr mye for bygda.

- Dette er en arena der alle kan hevde seg. Her i bygda blir vi mer eller mindre kasta inn på scena i barnehagealder, og det er stas å komme til ungdomsskolealder å endelig få være med på ordentlig, forteller han.

Det er en lav gjennomsnittsalder i Theaterselskabet, og den yngste er 13 år gammel.

- Vi har med én over 30, og han er 52, flirer Johnsgård.

4. juledag i Skogtun i Sømådalen er det premiere på "Bønder i solnedgang", som er det tredje Rotmo-stykket Sømådalen Theaterselskab setter opp. Tidligere har de gjort både "Trekkspillkrigen" og "Vårres jul".

Tufsingdalen får besøk 5. januar, mens turen går til Glåmos 12. januar.