Budsjett-bombe fra Høyre og Frp

Statsrådene Trygve Magnus Slagsvold Vedum og Kristin Halvorsen var på Tynset i høst og feiret arkiv under valgkampen sammen med stortingsrepresentantene Olov Grøtting og Karin Andersen, samt en glad ordfører Bersvend Salbu. Nå vil den nye regjeringa fjerne prosjektet fra statsbudsjettet.

Statsrådene Trygve Magnus Slagsvold Vedum og Kristin Halvorsen var på Tynset i høst og feiret arkiv under valgkampen sammen med stortingsrepresentantene Olov Grøtting og Karin Andersen, samt en glad ordfører Bersvend Salbu. Nå vil den nye regjeringa fjerne prosjektet fra statsbudsjettet.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Arkivbygginga på Tynset er fjernet fra statsbudsjettet som Høyre og Frp la fram fredag.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Tynset-ordfører Bersvend Salbu er oppgitt over de nye regjeringspartiene men han lover å kjempe for oppstart i 2014 likevel.

Det var satt av 75 millioner kroner til oppstart for et prosjekt som er kostnadsberegnet til rundt 800 millioner kroner totalt. Meningen var å starte bygginga tidlig på våren 2014 med ferdistillelse høsten 2016.

Entreprenørselskapet HENT har planene klare for å bygge helsearkiv og sentraldepot.

Solberg-regjeringa viser til at det pågår en ekstern kvalitetssikring av prosjektet. Pengene som var avsatt i 2014 er strøket, og det står ingen ting om forskyvning av prosjektet, konstaterer ordfører Salbu (SV).

Midlene til et bachelor-program i arkivutdannign er også fjernet fra Kunnskapsdepartementets budsjett.

Salbu: - Patetisk

- Dette er helt pateisk. Det er fantastisk meningsløst at de tar dette ut. Det er heller ikke begrunnet på noen som helst måte. Her er det kjørt et prosjekt, gjort vedtak og det er tydelig at de ikke skjønner noen ting av hva vi har drevet på med, sier Ordfører Salbu.

- Må til Oslo

- Hva gjør du som ordfører nå?

- Nå må jeg inn til Oslo. Det er ikke snakk om at vi kan godta dette. Vi må inn og jobbe for at dette skal på plass igjen i budsjett. Dette skal jo behandles i Stortinget, og der har ikke Høyre og Frp flertall. Når de skjønner så lite av hva som er gjort, og på en måte neglisjerer og setter en strek over lang tids arbeid, sier det litt om hvilke regjering vi har fått. Den tenker kun på de rike, kun på sentrale strøk og den vil ramme distriktene. Og de skal ramme grunnleggende verdier i samfunnet vårt. Jeg må lure på om hva som er galt, sier Bersvend Salbu.

- Liten lokal Frp/Høyre-innflytelse

Han mener også at dette sier litt om Høyre og Frp i Hedmark.

- Det viser hvor fantastisk liten innflytelse og tyngde de har inn i sentrale korridorer. At folk støtter opp om slike partier, er meg en gåte når vi vet hva partiene står for; å fylle opp lommebøkene til de som er rike. I distriktspolitikken fjerner de nå regionale midler og kutter regiontilskuddet til kommunene, sier Salbu.

- Du gir altså ikke opp?

- Det er ikke snakk om å gi opp. Nå må vi se om Venstre og Kristelig Folkeparti, som har satt slike til makta i Norge for knapper og glansbilder, kan rette det opp. Da får de vise hvilke kvaliteter V og KrF har, sier Salbu.

Saken oppdateres

Artikkeltags