Gatelys-gjengen samlet på Røros

Gjengen i Gatelys var samlet på Vertshuset Røros i helgen. Kai Holmberg ytterst til venstre, og Erlend Johannesen foran i blå skjorte. Begge foto: Ann-Randi Røstum

Gjengen i Gatelys var samlet på Vertshuset Røros i helgen. Kai Holmberg ytterst til venstre, og Erlend Johannesen foran i blå skjorte. Begge foto: Ann-Randi Røstum

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Et drøyt halvt år etter innsamlingskonserten «Gatelys - Artister for Streetlight» i Røros kirke, var organisasjonen i helga igjen samlet i Bergstaden.

DEL

Det var før jul i fjor befolkningen kunne oppleve konserten i Ziiren. Et halvt år etter ser vi resultater. Kai Holmberg og Erlend Johannesen har mye å takke Røros for.

Stor giverglede

– Organisasjonen Streetlight fikk inn rundt 1,5 millioner gjennom Rørosdugnaden i fjor, noe som er helt fantastisk, forteller Kai Holmberg. Det er en økning på 150 prosent fra året før. Budskapet som kom fram gjennom konserten ga giverglede blant folk, og det ble lagt igjen 50.000 kroner mer på vei ut av kirka enn det kom inn i billettintekter på vei inn til konserten.

– Dette er penger som kommer veldig godt med, sier Holmberg.

Ny hverdag

– Det har blitt en helt ny hverdag, forteller Erlend Johannesen. Det er han og familien som jobber på gata i Philippinene, og som ser hva rørosingenes hjelp har betydd for jobben de gjør for gatebarna i Tacloban.

– Det å slippe å ha det presset med økonomi over seg, er helt overveldende. Vi har nok penger til mat, til drift og til å bidra med den hjelpen vi ønsker å gi. Den roen vi nå har over oss smitter over på barna vi prøver å hjelpe. Vi ser så mye grusomt til daglig, at det å slippe å ha det økonomiske problemet hengende over seg, er både rart og utrolig godt. Jeg vil rette en stor takk til Røros som har gitt oss den tryggheten. Den har betydd veldig mye.

Gode minner

Medlemmer fra organisasjonen var samlet på Vertshuset sammen med Evy Kasset Røsten og Paul Ottar Haga, som var store bidragsytere til konserten i fjor vinter.

– Jeg begynner å grine bare over mimringen fra konserten, sier Røsten og ler. Både hun og Haga hadde flotte opplevelser med konserten.

– Vi er veldig glad for å ha bidratt, sier Haga.

– Vi har aldri vært med på noe så meningsfylt før, fortsetter Røsten.

Mens dette skjer, høres det latter fra gulvet der Ylva Røsten-Haga på ett år leker med Erlend og Nevas sønn Adriel på to, et fint bilde på hvordan verden skal være. Dette er to små barn fra hver sin del av verden i fri lek.

Framtidsplaner

Pengene organisasjonen har fått inn har bidratt til mye, men de har ennå igjen litt jobb med hvordan de skal disponeres.

– Dette er hovedfokuset framover, forteller Holmberg.

I tillegg lages det en NRK-?dokumentar om organisasjonen. Johannesen kommer på tv til høsten der blant annet Erland Knutsen fra Røros bidrar. I tillegg vil konserten fra kirka bli lagt ut på nett. Planer om en ny Gatelyskonsert ligger også på bordet.

Nominert til pris

Erlend Johannesen er nominert til Reitans prestisjelfylte verdipris «Årets ladejarl». Prisen er på to millioner kroner og prisskulp-turen er laget av Per Sverre Dahl.

– Dette er en stor ære, forteller Johannesen.

– Og de pengene kommer veldig godt med i arbeidet om jeg skulle vinne, fortsetter han.

KUYA-hjelpen

En annen viktig ting framover er å ta vare på familien Johannesen, forteller Holmberg.

– En egen organisasjon er startet på grunn av det. Den heter KUYA-hjelpen med blant andre Hilde Knutsen fra Røros i ledelsen. De jobber for å hjelpe familien på Philippinene med ting som penger, visum og juridisk hjelp. I tillegg vil de hjelpe hvis familien bestemmer seg for å komme tilbake til Norge for å bo. Erlend har tilbrakt de siste 7 årene med å jobbe med organisajonen og har gått glipp av mye andre mennesker på hans alder har fått gjort, f.eks utdanning og etablering. Kuya betyr storebror. Det er navnet gatebarna bruker på Erlend.

Veldig takknemlig

– Vi har litt dårlig samvittighet i forhold til Røros, sier Holmberg.

–Vi fikk hjelp fra 150 frivillige i fjor, noe som var over all forventning. Vi har ikke fått fulgt opp så bra på Røros som vi skulle ønske, men vi lover at det blir mer engasjement i regionen framover. Vi må få takke alle sammen for alt dere har gjort for Streetlight. Dere ga oss et skikkelig løft den kvelden i kirka. Tusen hjertelig takk, sier han.

Artikkeltags