Hvem i all verden er Hedstrøm?

ENESTÅENDE: Forfatter Eiliv Grue mener Kølfogd Hedstrøm i Nattens Brød er ene-       stående, ikke bare i norsk litteratur, men i verdenslitteraturen. - Hedstrøm er en gåte - hvem er han? Er han forfatterens        stemme inn i Nattens brød, spør Grue.

ENESTÅENDE: Forfatter Eiliv Grue mener Kølfogd Hedstrøm i Nattens Brød er ene- stående, ikke bare i norsk litteratur, men i verdenslitteraturen. - Hedstrøm er en gåte - hvem er han? Er han forfatterens stemme inn i Nattens brød, spør Grue.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kølfogd Hedstrøm ble drept i Kalmar, lagt i ei kiste, men sto opp og rømte til Falun. Etter 100 sider rir han inn i Nattens Brød.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Eiliv Grue har brukt timer, dager, uker og måneder på å prøve å finne ut mer om den uutgrunnelige kølfogden som ikke ser ut i det hele tatt, og er en skrekk for alle han møter - unntatt An-Magritt.

– Det er mange som har forsøkt å avdekke hvem den godeste kølfogden er, og det haglet med spørsmål til Johan Falkberget da firebinds-eposet Nattens Brød kom ut. Jeg tror den godeste Falkberget satt og humret over at han endelig hadde laget noe de kunne sitte og undre seg over, sier Grue.

Falkberget ville heller ikke fortelle så mye om Hedstrøm.

«Jeg vet han er født, men jeg tviler på om han noen gang døde», sa han.

Enestående

Grue finner ingen som er mer gåtefull enn Hedstrøm, som vandrer lys levende og er i virksomhet, men ser ut som et spøkelse.

– Hedstrøm er enestående i norsk litteratur, kanskje i verdenslitteraturen. Jeg har lett etter slektninger, og finner noen som ligner i Selma Lagerløfs forfatterskap. Kørkarlen har beslektede trekk - det samme har Ranieri - og i H.C. Andersens eventyr finner vi noen felles trekk med Reisevennen. Men kølfogd Hedstrøm står alene som mysteriefigur, forteller Grue.

Han tror Falkbergets personer i Nattens brød trenger en slik person. Han tror at An-Magritt trenger sin «fabro».

Falkbergets stemme

Grue tror rett og slett at kølfogden er forfatterens egen stemme i Nattens brød.

– Slik Ol-Kanelesa var Falkbergets stemme i Den fjerde Nattevakt og Brodde i Christianus Sextus. Det sies at forfatteren slet med skrivingen når han begynte med Nattens brød. Så kommer Hedstrøm inn i historien, og alt løsner, forteller Grue.

Og minner om at Falkberget lærte stiger Hedstrøm fra Falun å kjenne det første året han var ved gruva.

– Som Falkberget sjøl sa var det en staskar og ekte karolin, som kunne lukte malmganger og hadde et språk fylt av blomstrende eder, sier Grue.

Han har hørt mange som ikke forstår hvorfor Hedstrøm skal være i bokverket.

– Der er jeg langt fra enig. I møtene med An-Magritt ser vi hvem han er. Sjøl om han har «dødat tiotalls» som han sier, har han innsett at krig er forferdelig, han har lagt ned våpnene og har blitt passifist i det godes tjeneste.

Opera

Grue vil ikke prøve å forklare Hedstrøm.

– Jeg kan ikke tolke kølfogden når ikke Falkberget sjøl ville gjøre det. Men jeg kan tolke Falkbergets diktning og Nattens Brød, sier han, og håper han kan få oppleve Nattens brød som opera.

– Hedstrøm binder de fire bindene sammen, han er en kontrapunktisk figur - han har en hovedstemme og jeg ønsker at en stor komponist skal lage operaen om Nattens brød, sier Grue.

Litteraturfest

På Litteraturfest Røros sitt Falkberget-seminar fredag, har Grue fått plass mellom Vigdis Ystad og Hans Olav Lahlum til å fortelle om Hedstrøm og om boka, som han har gitt ut på Fjellheimen forlag.

– Jeg har slitt ut fire bind av Nattens Brød, jeg har lett etter avisartikler og anmeldelser, har prøvd å finne ut hva Falkberget sjøl har sagt. Det finnes lite på nett, men jeg har fått uvurderlig hjelp av Inger Anne på biblioteket og Hans Svenne. Jeg aner ikke hvor mange timer jeg har brukt, men jeg har mang en gang tenkt at jeg skulle hatt et Falkbergetsenter å gå til, sier han, og legger til at han har fått støtte fra Det faglitterære fond til utgivelsen. – Og så har jeg i boka takket min kone Marta som er til stor hjelp, leser og kommer med tilbakemeldinger.

Johan Falkberget sa sjøl i en samtale fra 1964: «Hedstrøm er summen av budskapet i Nattens brød. Hedstrøm rir alltid videre.»

Artikkeltags