30. oktober blir det stor jubileumskonsert i Oshallen. Kommunen og Kringkastingsorkesteret inviterer, og toppsolister deltar. Blant annet kommer munnspilleren Sigmund Groven. Dirigent er Terje Boye Hansen.

Arrangørene sier de er svært glade for å ha med Sigmund Groven, som holdt om lag 50 konserter sammen med Øian.

– Med denne konserten kan nye generasjoner få bli kjent med Johan Øian og musikken hans, sier kultursjef Anne Kristin Rødal.

Konferansier er Tor Espen Aspaas fra Røros. Han spiller også flygel på det arrangørene betegner som «Øiansk vis», både i en god, gammeldags Meloditime, og som solist i noen av glansnumrene. Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen medvirker også.

– Øian var for meg lenge en litt diffus legende, omtalt med største respekt av besteforeldregenerasjonen på Os og Røros, uttaler Aspaas på nettsiden til jubileumskonserten.

Tor Espen Aspaas gikk glipp av Øians gullalder på radio, ettersom han er født i 1971.

Stort barnekor

Et barnekor med lokale stemmer skal synge flere av de kjente sangene, sammen med Marianne Pentha.

– Det er kanskje ikke så mange som er klar over at Johan Øian er komponisten bak melodiene til både Bolla Pinnsvin og Helene Harefrøken, sier Rødal.

Samarbeidet med Alf Prøysen ledet også til at Øian skrev musikken til barnemusikalen Sirkus Mikkelikski.

Utstilling

Publikum får også se en utstilling som tar for seg Johan Øians liv og virke, og den er det Nordøsterdalsmuseet som lager.

Konserten er støttet både av privat næringsliv og det offentlige.

Rødal sier at billettene er i salg, og at det er nummererte billetter, slik at de som ønsker å sikre seg de beste plassene, ikke bør nøle.

Både på nett og hos Os kommune og Røros Turistkontor går det an å kjøpe billetter.

Fast pianist

Johan Øian ble født på Os i 1915, og utdannet seg til organist. Han ble Kringkastingsorkesterets første faste pianist, og er også den foreløpig siste faste pianisten orkesteret har hatt.

«Klaverovergangene var ved Johan Øian» er overskriften for 100-årsjubileet i Os, og det var nettopp klaverovergangene osingen ble kjent for.

Øian ble ansatt i NRK i 1945, og jobbet der fram til han døde i 1978.