Mengele Zoo blir endelig film

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

I fjor ble boka kåret til tidenes norske roman. Nå er det klart at Nils Gaup skal regissere filmen.

Gert Nygårdhaug, tynseting bosatt i Lier, nyter stor suksess med boka han skrev på 80-tallet. I fjor ble Nobelprisvinnende norske forfattere feid av banen av Nygårdshaug da folket skulle kåre tidenes norske roman. Det ble market på literaturfestivalen på Lillehammer for nøyaktig et år siden. På samme festival kom det i går frem av Mengele Zoo også skal filmatiseres.

Dette betyr at historien om Mino som lærte å jakte på sommerfugler av sin far og som ender som en av verdens mest ettersøkte terrorister ender på det store lerrettet. Og det er Nils Gaup som skal regissere. Han har nylig fått svært gode kritikker for «Kautokeino-opprøret», som også er årets hittil best besøkte film på kino. Regissøren står også bak filmer som «Veiviseren» og «Hodet over vannet». Ifølge Dagsavisen blir den planlagte «Mengele Zoo» en storproduksjon av internasjonalt format.

- Først og fremst vil jeg si at «Mengele Zoo» er en kjempebra bok. Det er en fantastisk historie og en viktig historie som er veldig tidsaktuell, og som dessverre kommer til å være det i lang tid framover også, sier Nils Gaup til Dagbladet.no om sitt forhold til boka.

Veldig glad

Et utenlandsk produksjonsselskap hadde opprinnelig kjøpt rettighetene til «Mengele Zoo», men kom seg ikke videre. Da de valgte å ikke fornye opsjonen for ei tid tilbake, ble Nygårdshaug kontaktet av et norsk selskap som han solgte til. - Og så fikk jeg beskjed om at de hadde koblet inn Nils Gaup, og da ble jeg jo veldig glad, sier Nygårdshaug til Dagbladet.no. Han sier videre at man aldri om det blir film, men poenget er at når du har en såpass sterk person i norsk filmverden som sier at denne filmen vil jeg regissere, så skal det veldig mye til for at det ikke skjer.

Ingen norske kjendiser

Det blir etter alt å dømme ingen kjente norske skuespillere i de bærende rollene. - Nei, dette overlater jeg til filmfolkene, men vi er enige om at det ikke blir noen norsk tale. Det blir ikke norske skuespillere, men sannsynligvis spanske eller engelsktalende, forteller Nygårdshaug. Forfatteren har heller ingen planer om å involvere seg i arbeidet med å omsette boka til film. - Jeg har sagt klart ifra at «her har dere full carte blanche til å jobbe med dette stoffet som dere synes er best». Jeg vil ikke legge meg borti det, for dette kan filmfolket ti ganger bedre enn meg. Så der står de fritt, forsikrer Nygårdshaug.

Artikkeltags