Orgelet på plass til jula ringes inn

: F.v. leder i Hovedutvalget for kultur, Bjørn Salvesen, rådmann Jon Ola Kroken, ordfører Hans Vintervold og varaordfører Einar Aasen er godt fornøyde med at et nytt og moderne orgel nå snart er på plass i Bergstadens Ziir.

: F.v. leder i Hovedutvalget for kultur, Bjørn Salvesen, rådmann Jon Ola Kroken, ordfører Hans Vintervold og varaordfører Einar Aasen er godt fornøyde med at et nytt og moderne orgel nå snart er på plass i Bergstadens Ziir. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På gulvet i Bergstadens Ziir ligger det flunkende nye orgelet i deler.

DEL

Nå jobbes det for at orgelmusikk skal fylle kirka til jul.

Fire orgelbyggere fra Ryde og Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad er på Røros for å sette sammen orgelet som møysommelig er demontert i Fredrikstad og fraktet hit i container.

Fornøyd

Ordfører Hans Vintervold, varaordfører Einar Aasen, leder for Hovedutvalget for kultur, Bjørn Salvesen og rådmann Jon Ola Kroken er innom kirka for å ta delene av det nye orgelet i øyensyn. De er enige om at dette er stort for kirka på Røros, og på høy tid at det endelig skjer.

– Dette er en kulturhovedstad verdig, sier ordfører Vintervold.

Utfordrende

– Det er et stort orgel, og vi har en utfordring når det kommer til plassen, sier orgelbygger Knut Erik Eriksen.

Opp trappa til galleriet er det trangt, og delene må heises og bæres opp via et stillas foran galleriet. Lufttilgangen, som vanligvis plasseres rett bak orgelet, er det ikke plass til der. I rommet over galleriet, litt opp i tårnet, er det derfor boret hull gjennom veggen så orgelet får lufta det trenger.

To måneder regner Eriksen med det tar å rekonstuere orgelet, med store og små deler. I løpet av uka skal de største delene være på plass, og det skal være mulig å bruke kirka. Når vi skriver november, er alle delene på plass, og da begynner jobben med å stemme orgelet.

1. desember skal orgelet være ferdig, klart for adventstida.

Moderne

Ikke noe av det gamle orgelet er igjen, det er et topp moderne orgel Bergstadens Ziir får.

Det består av i alt 33 stemmer, med nærmere 2000 orgelpiper i størrelse fra fem meter og ned til sju-åtte millimeter.

– I tillegg er det mye mekanikk og elektronikk, akkurat slik det skal være i et moderne orgel, sier Eriksen.

Artikkeltags