Slik begynner Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård sin nye serieroman, Rosemalt, som ble lansert på Amneus Boghandel lørdag. Året er 1869 og handlingen lagt til fjellbygdene i Østerdalen.

Kort tid etter den fredelige begynnelsen av romanen tas vi med inn i en kamp på liv og død der Rebekka, bokas hovedperson, blir foreldreløs da hest og slede går gjennom isen.

Kreditt til folk i fjellbygdene

Forfatterparet har foreløpig kontrakt på tolv bøker med forlaget Cappelen Damm, og fram til jul vil det komme ut ei ny bok hver fjerde uke. Jan Erik Øvergård, opprinnelig fra Os, sier romandebuten er en hobby som tar mer og mer tid.

- Det hele begynte med at jeg kjøpte et bilde Annikki hadde laget på en kunstutstilling, hun kom hjem til meg for å finne ut hvor det tok seg best ut. Dette ble starten på bokprosjektet og vår felles interesse for historie og litteratur førte oss ganske raskt til Østerdalen, der vi så for oss hvordan livet kunne arte seg på 1800-tallet. Ideutvekslingene fortsatt vi med, både på setra i Såttåhaugen som vi leier og hjemme på ballkongen i Oslo over ei flaske rødvin, forteller Øvergård som håper Rosemalt kan gi litt kreditt til de som har levd, bygd og slitt i fjellbygdene: Romanen er skrevet i respekt for det slitet som spesielt kvinnene opplevde på den tiden.

Kommer tett på rollefigurene

Medforfatter Torgersen bekrefter at rollefigurene har kommet svært tett på dem.

- Jeg har blitt forelsket, personene er levende for meg nå. Vi har pratet så mye om dem at jeg har begynt å føle det de føler, dessuten fasineres jeg av evnen de hadde til å livberge seg under harde klimatiske forhold. Serien har et budskap om å ta vare på hverandre, og sette nøysomhet, respekt og ydmykhet høyt, sier kunstneren med utdannelse innen folkelivsgransking og folkeminnevitenskap. Østerdalen opplever hun for øvrig både som spennende og eksotisk.

Hvilken som helst fjellbygd

På boklanseringen hadde en ivrig serieleser fra Tynset, Eva Enget, noen spørsmål til forfatterne etter å ha lest boka.

- Jeg spurte om handlingen er lagt til Alvdal, noe de delvis bekreftet men at plassene er fiktive og kunne vært hvilken som helst fjellbygd i Østerdalen. I boka står det at det tar drøyt to timer med hest og slede fra stasjonen til gården Rebekka ankommer, det stemte ikke helt med plassen jeg har sett for meg på Alvdal hvor jeg er oppvokst, smiler Enget, som nå bare går og gleder seg til bok nummer to: Skriket fra skogen, den kommer sekstende september.

Å rosemale tilværelsen

Boka inneholder mysterier både rundt det folk trodde på den gang, samt hva som ligger skjult bakom i familiene. Tittelen, Rosemalt, synes Øvergård er svært betegnende for serien.

- Ordet Rosemalt kan ha en dobbel betydning, foruten å bety noe som er dekorert kan man snakke om å rosemale tilværelsen, slik at en fasade skal skjule det som ikke tåler dagens lys, meddeler Øvergård som begynte sin skrivekarriere med å lage Westernnoveller i seksten års alderen, for så å starte i fast arbeid hos Fjell-Ljom da han rundet sytten år.

Første bok i Rosemalt avsluttes med spenning slik ei seriebok skal, med en brå og dramatisk handling. For den foreldreløse, snart voksne jenta med drømmer om å bli kunstmaler, byr livet på nye og uvante utfordringer. Malerdrømmen synes fjern, men kanskje finnes det håp der likevel?

Rundt trehundre personer mottok gratis og signert eksemplar av første boka i serien Rosemalt, etter lanseringen ventet felles byvandring og middag på Vertshuset.