Store Munch gjester lille Røros

Munch på veggen: Kanskje blir det her, på denne veggen, at Munschs tre litografier av Madonna blir hengende under Kunst i Bergstaden i mars. Torgun Brean (t.v.) og Rolf Ericsson i Venneforeningen gleder seg stort.

Munch på veggen: Kanskje blir det her, på denne veggen, at Munschs tre litografier av Madonna blir hengende under Kunst i Bergstaden i mars. Torgun Brean (t.v.) og Rolf Ericsson i Venneforeningen gleder seg stort. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I anledning jubileumsåret til Edvard Munch, har venneforeningen Kunst i Bergstaden klart kunststykket å låne hele seks verker av den kjente kunstneren til skue for alle under årets utstilling i mars.

DEL

– Grunntanken i Kunst i Bergstaden er først og fremst å fremme røroskunstnere, eller kunstnere som har en form for tilknytning til Røros. Men, siden det er jubiluemsår for Munch, som er Norges fremste kunstner, kan vi ikke utelate han, sier Rolf Ericson i venneforeningen Kunst i Bergstaden.

Blant Munchs verker som kommer til Røros, er tre litografier av hans «Madonna». Såvidt Ericsson vet, har tre Munch-litografier vært utstilt samtidig kun to ganger før, den ene gangen for noen år siden i Sveits. Hit kom én million mennesker for å se de.

For andre år på rad arrangerer foreningen kunstutstillingen, samtidig med at Vinterfestspill i Bergstaden går av stabelen.

– Vi leier første etasje i Bergstadens Hotel slik at vi er sentrumsnært, og med samarbeidet med Vinterfestspill, blir det også musikalske innslag i forbindelse med både kåserier og matopplevelser som vi også hadde i fjor, sier Ericson.

Røroskunstnere

Edvard Munch er det nasjonale trekkplasteret, men kjente røroskunstnere er også godt representert.

– Ela Monsen hadde en enorm produksjon med bredde, blant annet keramikk, tekstil, og maling. Her er det mye å ta av, sier Torgun Brean, kunstinteressert og ny i venneforeningen Kunst i Bergstaden.

Roar Matheson Bye var også sterkt knyttet til Røros, og Ericsson forteller at de har fått lånt mye fint.

– I tillegg har vi funnet et maleri av Matheson Bye som har vært sammenrullet i 90 år. Det er ikke i tipp topp stand, men det jobbes på spreng nå for å rense, strekke og ramme det inn slik at det også kan vises fram, sier Rolf Ericson.

Håkon Bleken er Norges mest populære nålevende samtidskunstner, og har av venneforeningen blitt invitert til å bli inspirert på Røros, og til å lage et rørosmotiv.

– I sommer inviterte vi Bleken på Elden, og den kvelden han var her, var det en fantastisk himmel. Han ble inspirert, sier Torgun Brean.

Håkon Bleken vil være tilstede under utstillingen, og skal signere resultatet av inspirasjonen fra Røros.

– Vi vet det blir fra Elden, og vi vet det blir et litografi, men det er alt, sier Ericson spent.

Opplegg for skolene

– En del av tanken bak Kunst i Bergstaden, er viktigheten av å formidle kunst til kommende generasjoner, sier Torgun Brean.

I fjor fikk venneforeninga henvendelser fra skolene i området om det ikke kunne lages et opplegg for skoleklasser. Det har de i år valgt å gjøre noe med, og dermed får 4. - 7. klasse på alle skolene fra Alvdal til Holtålen et tilbud om besøk og undervisning. Brean forteller at lærerne forberedes i forkant.

– Det blir også tegnekonkurranse blant elevene, der temaet selvfølgelig er Munch, sier hun.

Artikkeltags