Tiril skal danse i musikalen Billy Elliot på Folketeateret

BALLETTKLASSEN: Tirils musikalrolle er ikke minst et resultat av ballettundervisningen ved kulturskolen, der Tiril (foran) har vært med under Ina Kostovas (til venstre)  ledelse i seks år. Her på ballett-timen mandag denne uka. (Foto: Hilde Porsanger)

BALLETTKLASSEN: Tirils musikalrolle er ikke minst et resultat av ballettundervisningen ved kulturskolen, der Tiril (foran) har vært med under Ina Kostovas (til venstre) ledelse i seks år. Her på ballett-timen mandag denne uka. (Foto: Hilde Porsanger)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Direkte fra Slegghaugan til Folketeateret i Oslo. Det er veien for Tiril Ramberg (12) fra Røros, som har fått rolle i musikalen Billy Elliot til høsten.

Oslo ei helg midt i mars: Det er audition til rollene i musikalen Billy Elliot, som settes opp på Folketeateret et halvt år fram i tid.

Tiril Ramberg og pappa Magne Emil Randen fra Røros er der. Ballettdansende Tiril (12) kommer gjennom det første nåløyet da 1.000 unge håpefulle snevres inn til 100. Søndag møttes de til fire timers danseøving, synging og prøver. Da 100 ble til det halve, og det halve av det igjen, var Tiril fortsatt med.

- Vi visste ikke det endelige resultatet da pappa og jeg satte oss i bilen og kjørte hjemover, men så fikk vi en epost der mitt deltakernummer 308 var med blant de 20 jentene som var valgt til å være med, forteller Tiril.

- Hva tenkte du da?

- Jeg greide ikke sitte rolig i bilen, og ble så glad at det egentlig ikke går an!

Til høsten blir det dermed til at far og datter pendler til Oslo så snart Elden er ferdigspilt, mens mamma og småbrødrene blir igjen hjemme.

Først ut etter London

Musikalen Billy Elliot er fortellingen om den unge gutten fra Nord-England, som drømmer om å bli ballettdanser. I 2000 kom filmen om Billy Elliot, og i 2005 hadde musikalen, med musikk av Elton John, première i London – der den fortsatt går.

Når den settes opp i Oslo, er det den første byen i Europa etter London. Premièren på Folketeateret er den 18.september.

- Hva handler det om?

- Hovedpersonen er gutten Billy, som kanskje er litt annerledes enn andre gutter i nabolaget, forteller Tiril.

Billy, som skal spilles av Kevin Haugan på Folketeateret, vokser opp i et gruvesamfunn i nord-England under den store gruvearbeiderstreiken. Med far som pådriver går Billy på boksetrening.

- Men han drømmer mer om å danse, og det får han til slutt, tilføyer Tiril.

Sjøl har hun vært med i Elden seks ganger, den sjuende blir i sommer. Hun har også scenerfaring fra flere oppsetninger av Putti Plutti Pott og Karry Kalkun.

Lokalt kulturliv får æren

- Det var vel Elden som tente teaterinteressen hos Tiril. Der har hun vært med i seks år nå. Derfor er hun også svært fornøyd med at øvingene til Billy Elliot starter først 4. august så hun rekker å være med i år også, forteller mor Linda Ramberg, som roser kulturskolen og det lokale kulturlivet.

Tiril har vært elev ved kulturskolens ballett-tilbud under Ina Kostovas ledelse i seks år.

- I utgangspunktet så vi på det at hun kunne delta på audition som en positiv erfaring i seg sjøl, uten at vi egentlig forventet at hun skulle komme med i hard konkurranse med mange som har både privatundervisning og et stort miljø rundt seg, medgir Ramberg.

Da de etter hvert skjønte at det kunne bli stang inn likevel, måtte de tenke noen tanker rundt om dette lot seg kombinere med reiseavstand og skolegang. Og det gjør det.

- Vi kom til at det er en kjempemulighet for en 12-åring å få denne type erfaring. Dessuten er det utrolig artig at «kulturbyen» Røros kan rekruttere til de større scener, understreker mor Linda Ramberg.

Travel Tiril

Tiril trener både ballett, hiphop og turn, spiller piano og fløyte og synger i kor. Hun er også med i drilltroppen på Tynset og tar turen for øvinger dit. I Billy Elliot er det først og fremst ballett som gjelder.

- Hva er det som er artig med ballett da?

- Det er veldig gøy! Før syntes jeg ikke det var så gøy, men jeg fortsatte likevel fordi jeg visste det ville utvikle meg videre. Det er jeg glad for nå, og tror det var avgjørende for at jeg ble valgt ut nå. Jeg elsker å synge, danse og spille, erklærer Tiril, og røper at drømmen er å bli skuespiller.

- Jeg er nok litt irriterende for omgivelsene i blant, for jeg synger hele tia, smiler hun, før hun må legge på sprang til nok en ballett-time i kulturskoleregi.

Artikkeltags