De kaller seg Kunst og kaos. I sannhet byr på de nok på litt av begge deler, men kunsten er ganske overveldende – og kaoset er så visst satt i system.

Samtidig som vi gjør intervju for å fortelle at nå åpnes dørene til Vinterutstillingen, går det et program på NRK P2 om at pop-up trenden for alvor har kommet til Norge. Tomme lokaler fylles med kunst, nye matretter eller klesmerker, for så å forsvinne igjen, melder programlederen. Røros har sin egen variant hver gang Kunst og kaos, Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen, popper opp med en samling kunst ispedd småting og rariteter.

Før jul i fjor holdt de til i Hartzgården. I år har de inntatt Mørkstugata 2, inn i bakgården mellom Kjerkgata og Bergmannsgata, og der holder de åpent fra 20. november og alle helgene fram til jul.

– Den aller første helga har vi viet Eli Wintervold. Salgutstillingen med Eli blir hengende hele åpningshelga til og med søndag. Deretter fylles galleriet opp med kvalitetskunst fra både norske og utenlandske kunstnere. Disse kan de som er interessert se på nettsidene til Kunst og kaos, opplyser de.

Nytt til Vintergalleriet er også en samling porselensarbeider av røroskunstneren Konrad Galaaen. I tillegg har de trålet salgssteder og leverandører og håndplukket et utvalg unike julegaver, bøker og julepynt du ikke finner andre steder.

Her er gjenbrukskunst i form av engler og reinsdyr fra Sør-Afrika, mellom fargeleggingsbøker og andre kunstbøker og småting fra en leverandør i Sverige som har tatt patent på gamle skandinaviske mønstre som brukes som dekor på forskjellige bruksting.

På vernissasjen fredag kveld spiller riksspelmann Anders Bjernulf fra Sverige, og det serveres fingermat.

Til daglig er Sigrid M. Jansen og Ellen K. Klemmetvold å finne som daglig leder av henholdsvis Rørosregionen Næringshage og Europris på Røros.

De står for utstillinger på Vertshuset på Røros, arrangerer kunstnermøter og popper altså opp slik som nå en gang i blant.

Begge to har utdanning i kunsthistorie og har ønske om å formidle kunst, og gjøre kunst tilgjengelig for flere, på forskjellige måter.

– Det er en hobby som virkelig er noe å leve for, om ikke å leve av, ler de, og forteller at alt av inntekter pløyes tilbake i firmaet, mens privatkontoen heller minker fordi det er så mye lekkert å kjøpe.