Helgas tøysentral-galleri feirer 10-årsjubileum

10 ÅR: Helga Drude Storbekken inviterer til jubileumsutstilling på Galleri TØYsentralen.

10 ÅR: Helga Drude Storbekken inviterer til jubileumsutstilling på Galleri TØYsentralen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Årets sommerutstilling på Galleri Tøysentralen er en jubileumsutstilling og når den åpner lørdag, markerer det 10 år med galleri i de gamle tøysentral-lokalene. Hele 47 sentrale kunstnere er invitert til deltakelse, og de har alle vært viktige bidragsytere i TØYsentralens utstillingshistorikk.

Det var i 2008 at kunstneren Helga Drude Storbekken vendte hjem til Tolga for sommeren og bød på kunstutstilling. Lørdag blir det tale ved Lars Elton, kunstkritiker i Dagsavisen. og frilansjournalist. Performance «Første og siste setning» ved kunstner Kjetil Skøyen. Galleristens søster og kjente folkemusiker, Eli Storbekken byr på lokking.

I tillegg til utstillingsåpningen inviteres publikum til vandring i Tolga sentrum. Billedhugger Øyvin Storbækken venter i skulpturparken, og der forteller han om sitt arbeide, utsmykninger i Tolga kommune, og sine prosjekter i Vietnam. Deretter kan en vandre videre opp for neste besøk i verkstedet til naturinstrumentmaker Magnar Storbækken.
Kunstkaféen Hvit Sommerfugl er også åpen.

I anledning jubileet har kunsthistoriker Ingunn Svanes Almedal skrevet en tekst om galleriet.

Vi gjengir den her:

Begivenheten vil i løpet av noen uker i juli ha fokus på hvordan galleriet faglig og kulturelt har opparbeidet seg en forankring i en nær geografi. Samtidig vil det brede spekteret av representerte kunstneriske uttrykk peke utover og forbi periferien. Gjennom ulike tilnærminger innhentes kunstens potensiale for å gjøre observasjoner og fortolkninger i et større kollektivt rom. Eneste gitte avgrensning av året er betingelsen om å holde seg innenfor et mindre fysisk format med bakgrunn i det høye antallet kunstnere.

TØYsentralen har beliggenhet i Tolga i Nord- Østerdal og ble etablert av kunstner og kurator Helga Storbekken som har en lokal tilknytning. Galleriet er et av få visningssteder mellom Hamar og Røros der intensjonen om å løfte fram aktuelle kunstproduksjoner av nasjonal betydning er retningsgivende.

Utgangspunktet for etablering er en fellesnevner galleriet deler med mange andre liknende institusjoner i vår tid: nedleggelse av tradisjonell industri og handelsvirksomhet i distriktene forårsaket av samfunnsendringer og moderne bosettingsmønstre.

Galleri TØYsentralen var opprinnelig en manufakturbutikk på Tolga med daglig drift på 1960- og 1970-tallet. Ved stiftelsen av kunstnerisk etablissement i 2008, flyttet man inn i de originale butikklokalene og beholdt virksomhetens navn og logo fra den gang, altså TØYsentralen. Fra og med 2014 har man utvidet driften til å omfatte samarbeidsprosjekter med nærkommunene Røros og Tynset og har knyttet egne utstillinger til en øvrig arrangementskalender i Tolga. Jubileumsutstillingen vil underbygge betydningen av et lokalt initiativ med utspring i egne tradisjoner. Tolga kommune er kjent for et rikt kulturliv århundrer tilbake og en vital fornyelse av kulturarven i nåtid. TØYsentralen er i et slikt perspektiv en aktør med et naturlig tilfang av referanser. I en nasjonal formidlingshistorie kan man si at institusjonen manifesterer seg som en fullverdig erstatning og arvtaker etter det sentralstyrte Riksgalleriet.

Riksgalleriet var en omreisende formidlingsinstitusjon med formål om å høyne den estetiske kunnskapen i hverdagen og drev på 1950 til 1990-tallet under mottoet «Kunst til folket!». I Tolga har man egenhendig tatt ansvar for å bygge kunstkompetanse ved kuratering og formidling og utviser urokkelig tiltro til distriktets lokale ressurser.

Etter 10 år befester TØYsentralen sin enestående posisjon og kan denne sommeren, som alle de foregående, tilby lokalbefolkning og tilreisende noe av det fremste blant tidens aktuelle kunsthåndverk og visuell kunst. I tillegg til hovedutstillingen vil det arrangeres en kunstnersamtale der fokus settes på regionens lange tekstiltradisjoner orientert mot teknisk ferdighet og bruk.

Åpningshelgen vil by på unike muligheter til å oppleve stedets særegne mat-, musikk- og levende håndverkstradisjon.Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags