Kunstformidling på sitt beste

Det flokket seg med interesserte og spørrelystne rundt Roar Kjærnstad.

Det flokket seg med interesserte og spørrelystne rundt Roar Kjærnstad. Foto:

Av

Det ble folksomt i Galleri TØYsentralen på Tolga da Helga Storbekken åpna døra for den eksperimentelle kunstutstillingen «antegninger», en såkalt happening, på fredagskvelden. Billedkunstner Roar Kjærnstad og komponist Marcus Paus malte og komponerte fra skretsj og publikum ble oppfordret til å se på og samtale med kunstnerne mens de arbeidet med verkene.

DEL

Det var mange som benyttet sjansen til å se på hvordan maleriene, det ble tre i tallet, ble til fra første til siste penselstrøk. Kjærnstad satt på knærne og malte på lerretene som var lagt på gulvet. Og det flokket seg med interesserte og spørrelystne rundt ham. Det var tydelig at publikum satt veldig pris på å få komme på så nært hold og se på arbeidets gang. Rosinen i pølsa var at maleriene skulle under auksjonshammeren senere på kvelden.

Klassisk figurativ maler

- Det var Roar Kjærstad som satte det hele i gang da han kom på døra her på TØYsentralen og spurte om han kunne få holde en utstilling her. Og det var Roar som foreslo at vi skulle lage et prosjekt sammen med Marcus Paus, fortalte gallerieier og kurator Helga Storbekken. Siden har ballen rullet videre, trekløveret har utviklet og utvidet prosjektet ved å dra inn andre utøvere. Blant annet klarinettisten Agnes B. Langøien fra Os. Hun er nominert til årets Drømmestipend. Etter et år på Tonheim folkehøgskole er hun klar for studier. Det var Langøien som fikk utfordringen med å framføre de tre verkene, en suite for klarinett, komponert der og da av Marcus Paus. Det håndterte hun, ferskvaren ble framført med nydelig innlevelse av, Komponisten var både rørt og imponert over spillet til den lovende klarinettisten. Imponerende med tanke på at hun knapt hadde rukket å spille gjennom alle satsene før hun framførte suiten.

Inspirert av dikt og natur

Et av utgangspunktene for begge kunstnerene var at skulle prøve å tolke dikt fra Ola Jonsmoens siste diktsamling. Og Alvdals-forfatteren var der og leste fra «Det står til liv», blant annet et underfundig og meget aktuelt Trøstedikt.

Den andre felles inspirasjonskilden var Tolga-naturen. Kjærstad som maler klassisk figurativt har delvis bodd på hytta si i Vingelen og i leiligheten i TØYsentralen det siste året mens han har malt for kunstutstillingen som åpner først på juni.

En maler, en komponist og en musiker

Nok en kunstner som var en del av happeningen var musikeren Hans Fredrik Jacobsen. Denne gangen var det uten alle fløytene og de andre instrumentene som han behersker til fulle. Jacobsen var hyret inn for å lede en samtale kunstnerne i mellom. Og han maktet å lede og utvikle samtalen slik at publikum virkelig fikk mange innfallsvinkler til å skjønne hvordan kreative prosesser og kunst kan bli til. Om skissens betydning, om tegning som grunnlaget for all kunst, om grunnsteinene som improvisasjon bygger på og om mye mer. - Er du i tvil, så skriv det som skader deg mest, sa Paus ved en anledning. Som verselinjen...Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.» i Karin Boyes dikt «Ja visst gör det ont».

Auksjon og lotteri

Happeningen som varte i tre timer kjentes som om den var over på et blunk. Avslutningsvis lagde tylldøl-patriot og auksjonarius Einar Graven en fornøyelig stund og masse latter da antegningene, de ferske maleriene og kveldens sirlig skrevet notearkene, gikk under hammeren. Budene føk til værs og tusenlappene satt løst. Graven brukte alle knepene han kunne, blant annet spark på leggen, for å få folk til å henge med i budrundene. Til slutt ble gevinstene i lotteriet trukket. De var det så mange av at det nesten var nok til alle som var der. At Helga Storbekke har klart å skape TØYsentralen om til en kunstoase på Tolga er nesten for godt til å være sant. Men det er det galleriet er blitt.

*antegning - substantiv det å antegne(s), noe som er skrevet opp, note, anmerkning, antegnelse, kommentar.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags