– Dette bildet er i privat eie, bekrefter Fornes, én av fire lokale kunstnere i Galleri Elgen der ny salgsutstilling åpnet lørdag.

– Bildet er bygget opp lag for lag, med silkepapir som lager strukturen, forklarer Fornes til galleribesøkende Bryndis Sigfusson, som selv maler.

Fornes er trønder bosatt på Elvål. De andre kunstnerne er Rigmor Tollan, Unni-Helen Moldstad Bergseth og Hilde Kvernmoen Tuveng. Alle tre bor på Tynset.

– En kjær hobby

For Bergseth startet det med et kurs i porselensmaling for nybegynnere da hun var småbarnsmor. Senere har det utviklet seg, og Bergseth betegner malevirksomheten som en kjær hobby.

– Natur og blomster ligger hjertet mitt nærmest, forklarer hun.

– Det gir meg veldig mye å male. Det er en glede det ikke går an å forklare, smiler hun.

På utstillingen er Bergseth representert med akvareller og akrylbilder.

Rigmor Hodal var ikke til stede på utstillingsåpningen, men det var til gjengjeld akrylbildene hennes. Sammen med Bergseth og Tuveng deler hun «annekset» i galleriet, Smuttu som det minste rommet ved Galleri Elgen heter.

Akvareller fra Østerdalen

Hilde Kvernmoen Tuveng henter motiver til akvarellene sine flere steder i Østerdalen, og gjerne barndomstraktene i Rendalen.

– Jeg har motiv fra Røros også, men de er ikke med på denne utstillingen, forteller hun.

Tynset-kunstnerne i kvartetten er tilknyttet malegruppen Frivillen, som møtes på Frivilligsentralen på Tynset hver uke, inspirerer hverandre og gir hverandre kritikk.

Trønderen på Elvål, Greta Fornes, kjente til Tuveng, og tok kontakt. Dermed ble de flere på utstillingen.

Fornes' bilder henger i hovedrommet. Selv om hun har utdanning innen design og arkitektur, har hun bare malt bilder de tre siste årene.

– Penslene gikk av seg selv da jeg begynte, ler hun.

Om vinteren bor hun i Spania, der hun helst står ute og maler. Motivene er mest norske. Kalde rendalsfjell havner på lerret i varme strøk, med en kunstnerisk frihet som også kommer fram på Fornes' to småbilder fra Tynsetbyen.