David fra Dublin har puttet Tynset inn i bildene sine

UTSTILLINGSKLAR: David Lunney fra Irland har kalt utstillingen sin «Skrot fra Rambu» - men den rommer mer enn som så.

UTSTILLINGSKLAR: David Lunney fra Irland har kalt utstillingen sin «Skrot fra Rambu» - men den rommer mer enn som så. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fåsten, Ripan, Tronsvangen, Høgget i Brydalen. Den irske kunstneren David Lunney har tatt med seg naturen inn i bildene, og i tillegg brukt ting han har funnet i Rambu på Tynset.

DEL

I nesten én måned har den unge mannen fra Dublin jobbet og bodd hos kunstnerparet Marius Reed og Esther Breslin, som driver Tynset Grafikkverksted i Rambu og som er kulturskolelærere i kommunen.

Lørdag 13. oktober åpner salgsutstillingen hans i Galleri Elgen i Tynset kulturhus.

– Det er ikke lett å sette dette i en sjanger, sier Lunney da han viser arbeidsmetodene sine.

To skulpturer har han laget av materialer han har funnet i Rambu, der den nære historien er nedlagt fritidsklubb. Inn i skulpturen setter han mobiltelefonen i en ramme. Speil i skulpturen skaper effekter når han fotograferer med telefonen. Deretter har det blitt bilder og en slags digital collage. Garn er en annen bestanddel i kunsten til Lunney. Tråder danner rammer; bakgrunner. Teknikken har han også lært bort til lokale kunstnere og handverkere fra Tynset og kommunene rundt.

– Jeg håper at folk vil kjenne igjen elementene, sier kunstneren.

Han peker på en deltegning av Rambugata, som er utsikten fra det ene vinduet i Rambu. På et annet av bildene kjenner vi igjen Høgget i Brydalen, et tredje rommer en gammel tømmerbygning. Skulpturene inneholder både julekuler og oppklipte omslag fra fordums skrivebøker fra skolen. Du kjenner dem garantert igjen.

BRUDDSTYKKER: Garn, illusjonen av oppklipt omslag fra ei skrivebok, og Rambugata på Tynset slik en ung kunster fra Dublin ser den. David Lunneys kunst er full av bruddstykker og detaljer.

BRUDDSTYKKER: Garn, illusjonen av oppklipt omslag fra ei skrivebok, og Rambugata på Tynset slik en ung kunster fra Dublin ser den. David Lunneys kunst er full av bruddstykker og detaljer. Foto:

Utstillingens blikkfang er et større arbeid, der tegningen er fra Fåsten og der band og garn trekker tråden til norsk husflidstradisjon, bunader og folkedrakter.

– Og denne blåfargen, den er Tynset?, mer spør enn slår kunstneren fast.

FÅSTEN: Utsikt fra Fåsten er én av bestanddelene i hovedverket på utstillingen - her på gulvet i Rambu. Utstillingen er i Galleri Elgen i kulturhuset.

FÅSTEN: Utsikt fra Fåsten er én av bestanddelene i hovedverket på utstillingen - her på gulvet i Rambu. Utstillingen er i Galleri Elgen i kulturhuset. Foto:

Under oppholdet har vertskapskunstnerparet tatt Lunney med rundt på tur i Tynset og i nabokommunene. Det er her de selv henter inspirasjon til mye av arbeidet sitt. I snart fire år har de bodd i regionen, og i tre år har de hatt verksted i Rambu. Esther Breslin er selv fra Dublin, og kjenner David Lunney fra studietiden.

Ustillingen til Lunney i Galleri Elgen henger oppe til 25. oktober, og kunstneren vil selv være til stede på åpningen lørdag.

SKULPTUR: Inn i en slags skulptur-ramme putter David Lunney mobiltelefonen.

SKULPTUR: Inn i en slags skulptur-ramme putter David Lunney mobiltelefonen. Foto:Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags