Konsert og kunståpning i Kjerkgata på en torsdagsefta

Heia Røros

Heia Røros Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når Røros Kunstformidling skal presentere to kunstnere som gjester galleriet i Kjerkgata, gjør de det med brask og bram, sang og spill.

DEL

Røros Kunsformidling åpner utstilling med Kristian Finborud og Øystein Dolmen. Førstnevnte grafiker med røros-aner. Dolmen, vel så kjent som den halvparten av Knutsen og Ludvigsen i sin tid, presenterer tegninger. 

- Vi møter to kunstnere som er kjent for sine humoristiske motiver, og på hver sin måte gir en karikaturer av den norske folkesjela. Kunstnerne er til stede på åpningen.

På åpningen blir det konsert med Eli Storbekken, sang, Sigurd Hole, kontrabass og Jørn Simenstad, bukkehorn & lur. 

Folkemusiker Eli Storbekken og jazzmusiker Sigurd Hole kom med sitt album "Fabel" i 2006 og på konserten vil vi høre et utvalg av låtene på CD`n. Fabel er et knippe folkeviser fra vår musikalske kulturarv med fortellinger og handlinger som er både symbolske og episke. Jørn Simenstad er leder i Lur og Bukkehornlag . Han er folkemusiker og spiller på lur og bukkehorn. Torsdag  åpner utstillingen med lurtoner i Kjerkgata på Røros.

Kristian Finborud er født i Porsgrunn, og bosatt i Voss. Han er utdannet ved Skien Tegne- og Maleskole, og ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen i tidsrommet 1983-88.

Finborud arbeider som grafiker, med teknikker som etsning og aquating. Kristian Finborud er kjent for sine humoristiske motiver, karikaturer av norsk folkesjel, så vel som landskapsskildringer. Motivene kommer frem gjennom en karakteristisk skisseaktig strek, som sammen med en klar komposisjon og nesten abstrakte naturskildringer, skaper formspråket han er kjent for. 

-Naturbildene mine kan kanskje beskrives som fantasier eller fabulereringer over landskapstemaer, der elementer som farger, lys og stofflighet blir det viktigste. 

-Landskapene mine har et klassisk utgangspunkt, men de er ikke direkte skildringer fra bestemte steder. Det er bare unntaksvis at jeg tar utgangspunkt i skisser tegnet ute i landskapet. Vanligvis arbeider jeg fram motivet underveis, og lar det tre frem i samspill med selve kobberplaten.

Kristian Finborud har hatt en rekke utstillinger, blant annet har han deltatt en rekke ganger på Høstutstillingen, hatt separatutstillinger ved Aalesund Kunstforening, Galleri Bi-Z og Galleri Havstad, så vel som kollektivutstillinger ved Norske Grafikere og i Bulgaria.  Han er blitt kjøpt inn av blant annet Norsk Kulturråd og Telemark Fylkeskommune. 

Øystein Dolmen er født i Trondheim. Vi kjenner Dolmen best som Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen. Sammen med Gustav Lorentzen, som var den andre halvdelen av duoen, har han blant annet fått to Spellemannpriser, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1984), Kardemommestipendiet (1989) og Gammleng-prisen (2006).

Dolmen har også illustrert duoens platecovere. Strektegningene hans er karakteristiske og preges av den samme overskuddshumoren som tekstene og melodiene på platene. Mange av tegningene har blitt til det han kaller øyeblikksbrukskunst som illustrasjoner til plateomslag og bøker.

De siste årene har jeg begynt å digitalisere tegningene mine. Jeg starter med tusj og papir og lager skisser, så overfører jeg skissene på datamaskinen min, og fullfører tegningene der, sier Dolmen som har tegnet siden han var bitte liten. De første tegningene laget han med kritt på fabrikkveggen til Trondhjems preserving, rett over gaten der han bodde på Lademoen.

Ved utstillingen har vi gleden av å se flere legendariske tegninger fra sin fantasiverden, både fra Knutsen & Ludvigsens glansdager og fram til i dag. 

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags