Fortellinga om bygdas mest kjente tjuv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nå gjenforteller de eldgammel historie med musikal.

DEL

Under sommerfestivalen på Kvikne fremførte Kvikne hornmusikk en liten smakebit av musikalen «Tjuvholstjuven». Musikalen er skrevet av Helge Støen for nesten 30 år siden! Ideen bak musikalen går helt tilbake til midten av 90-tallet, da Helge var musikklærer på Kvikne skole.

To av hans mest engasjerte elever, Siri Beate Fossum og Marit Mjøen Solem ville bruke skoleåret på å lage en musikal.

Bygdas mest kjente tyv

Musikalen handler om den gamle tyven, Anders som levde i ei steinhule en halv mil fra Grønntjønn-setrene, på Kvikne.

Ifølge Helge er det bare ett rettsdokument på tyven. Der skal det stå at Anders ble fredløs for å ha tent på kongens skog. Helge tror at det var prestesønnen, Tore som gjorde dette og la skylda på Anders. Tore var veldig forelsket i Anders sin kjæreste, Goro, men han ble stadig vekk avvist. Helge tror derfor at Tore brant ned kongens skog, for å få Anders fredløs. Slik at han kunne få Goro i fred.

Denne teorien var grunnlaget for Helge sin musikal. Målet hans var å vinkle historien i tyvens favør.

- Det var uaktuelt å bruke en ferdiglaget musikal. Den sku oss lage sjøl sier Helge.

- Jeg fikk ideen fra Kvikneboka om bygdas gamle tyv, «Tjuvholstjuven». Han stjal mat fra bygda og gjemte seg i ei gruve ved Enmolægret. I kvikneboka står det at de samlet ni av bygdas sterkeste menn og dro inn i fjella for å fange tjuven. Jeg brukte min kunstneriske frihet til å vinkle det fra tjuven sin side, for det er bestandig en seirende part som skriver historien, smiler Helge.

Uvitende om framføring

- Marit og Siri Beate har lenge sagt at de burde forsøke å framføre musikalen, men det var ikke før dirigenten i Kvikne Hornmusikk, Arnstein Solem, kom inn i bildet at det ble tatt seriøst. Arnstein er en veldig engasjert person, og uten han hadde vi ikke vært her i dag, fortsetter Helge.

- I fjor høst bestemte Arnstein seg for å sette i gang musikalen, og i vår hadde vi et møte hvor jeg ga ham et par sanger. Etter det hørte jeg ikke mer, før jeg traff Siri Beate på butikken for to uker siden. Hun fortalte at de hadde begynt øvingen og at hun hadde filmet det. Hun viste meg opptakene og jeg ble veldig imponert, men selv da visste jeg ikke så mye om oppsetningen. Det var først dagen før generalprøven at jeg fikk vite at jeg skulle delta på «Førpremieren på Tjuvholtjuven». Min oppgave var å fortelle historien, mens hornmusikken spilte sangene, avslutter Helge.

- Mye jobb gjenstår, men vi gleder oss veldig mye, forteller Arnstein Solem til Arbeidets Rett.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken