Dagros trenger også trim

Kuflokk i Gammeldalen i Tynset.

Kuflokk i Gammeldalen i Tynset. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mattilsynet er satt til å håndheve dyrevelferden. Nå minner de om at også kuene har rett på åtte ukers mosjon på sommeren.

DEL

For å trives og ha det godt trenger også en ku frisk luft og mulighet til å bevege seg fritt.

- Mattilsynet er satt til å håndheve dyrevelferden, og for storfe er regelmessig mosjon og adgang til friluft et viktig bidrag. Alle som har overvært et vårslipp, har jo selv sett hvor stor pris kyrne, oksene og kalvene setter på å komme seg ut av fjøset, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet.

Det er paragraf 10 i forskrift om hold av storfe som sikrer storfe muligheten for fri bevegelse og mosjon på beite i minimum åtte uker på sommeren.

- For løsdriftsfjøs som ikke har beiter, skal dyrene få mulighet til å bruke et annet utendørsområde eller luftegård. Det er viktig at uteområdet er egnet. Det må blant annet være tilstrekkelig stort slik at alle dyrene får mosjon og fri bevegelse, og underlaget må være godt drenert slik at det ikke blir gjørmete, sier Knævelsrud.

Det er ingen eksakte regler for hva som er optimal tid for mosjon ettersom dette kan variere utfra lokale forhold.

- Det er imidlertid viktig at dyreeiere planlegger slik at dyrene kommer ut når forholdene er best mulig i forhold til vær og beitekvalitet, sier Knævelsrud i pressemeldingen.

Det er forøvrig ikke bare mosjon som er viktig, Mattilsynet ønsker også å minne om at dyrene på beite faktisk har det bra også. De skal ha tilsyn minst en gang om dagen, og de skal ha tilgang på friskt vann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken