– Selvsagt er økologisk landbruk miljøvennlig

Styreleder Jostein Trøite i Økologisk Norge.

Styreleder Jostein Trøite i Økologisk Norge. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er et klart grunnprinsipp og et mål at økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.

DEL

Oppslag i flere medier 26. juli hevder bombastisk at «En ny svensk rapport viser at økologisk landbruk ikke er mer miljøvennlig». Forskerne bak rapporten tar selv sterk avstand fra denne måten som deres arbeid er blitt tolket på.

Forskning: – Økologisk jordbruk ikke mer miljøvennlig 


Uten dekning

– Påstanden om at økologisk landbruk ikke er mer miljøvennlig, strider mot sunt bondevett, sier styreleder i Oikos – Økologisk Norge, økobonde Jostein Trøite fra Trøndelag.
Selv understreker de svenske forskerne som skrev rapporten, i et innlegg i Dagens Nyheter, at å trekke slike konklusjoner er unyansert, kategorisk og fullstendig uten dekning i rapporten.
– Det er altså ikke noen solid faglig enighet blant forskere som ligger til grunn for påstanden, understreker Trøite.


Utelater viktige miljøaspekt

Rapporten har ikke tatt med i vurderingene flere viktige miljøaspekt der konvensjonelt landbruk ofte kommer dårligere ut. Det gjelder blant annet viktige miljøproblemer som forurensning av jord og vann fra kunstgjødsel og sprøytemidler og tap av biologisk mangfold. Rapporten utelater også forskning omkring langsiktige aspekter, dyrevelferd, giftrester i mat og risiko ved håndtering av giftige plantevernmidler i produksjonen.
– Økologisk landbruk er basert på en helhetlig og langsiktig tenking og kommer bedre ut på alle disse punktene, framholder Jostein Trøite.

Økologisk er spydspiss  

Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet. Dette er et av det økologiske landbrukets grunnprinsipper.
– Vi i Oikos - Økologisk Norge påstår ikke at det økologiske landbruket pr i dag er hundre prosent ideelt og har funnet alle svarene, sier Jostein Trøite. – Men vi baserer oss selvsagt på vitenskap og ønsker mer forskning velkommen.
– I en tid der det konvensjonelle landbruket over hele verden sliter med alvorlige miljøproblemer som jorderosjon, soppsykdommer og avlingssvikt, kan utvikling og forbedring av økologiske metoder fungere som spydspiss og veileder i å finne nye løsninger. Dette vil komme både naturmiljøet, kommende generasjoner og alle bønder til gode, framholder styreleder Jostein Trøite i Oikos – Økologisk Norge.

Artikkeltags