Bondelagsleder Erling kjøper gjerne Storsteigen-elevenes produkt til fjøset sitt

PÅ VERKSTEDBESØK: Bondelagsleder Erling Aas-Eng (fra venstre) har tatt tak i evakueringsgjerdet. Han kom sammen med Stian Sandli og Ann Brudevoll fra Sparebank 1 Østlandet og bonde Geir Lohn på besøk til ungdomsbedriften Animal Rescue på Storsteigen. Silje Elise Østensen fra Stor-Elvdal, Audun Murud, Henrik Løkken, Emil Samuelshaug og Eivind Thoresen fra Alvdal representerer Animal Rescue UB. Til høyre står lærer Vidar Samuelshaug.

PÅ VERKSTEDBESØK: Bondelagsleder Erling Aas-Eng (fra venstre) har tatt tak i evakueringsgjerdet. Han kom sammen med Stian Sandli og Ann Brudevoll fra Sparebank 1 Østlandet og bonde Geir Lohn på besøk til ungdomsbedriften Animal Rescue på Storsteigen. Silje Elise Østensen fra Stor-Elvdal, Audun Murud, Henrik Løkken, Emil Samuelshaug og Eivind Thoresen fra Alvdal representerer Animal Rescue UB. Til høyre står lærer Vidar Samuelshaug. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er nyttig både i krisesituasjoner og til hverdags, mente Erling Aas-Eng da han testet Animal Rescue UBs evakueringsgjerde i verkstedet på Storsteigen i Alvdal.

DEL

Fireline er produktnavnet på gjerdet som befinner seg på ei snelle i en boks. Om bonden må evakuere dyra fra fjøset er det bare å ta tak i håndtaket og trekke gjerdet ut.

Erling Aas-Eng fra Tolga er leder i Hedmark Bondelag. Han besøkte Storsteigen nylig og fikk teste prototypen, som han seg muligheter for både i hverdagsdrifta og når det er krise og dyra må flyttes fort.

Penger fra fond

Nettopp ideer som den elevene på VG2 på Storsteigen har utviklet, er det Hedmark Bondelag og Sparebank 1 Østlandet er ute etter når de nå inviterer naturbrukselever og fagskolestudenter til å søke penger fra innovasjonsfondet de har opprettet.

Søknadsfristen er 1. mai, og dersom en ungdomsbedrift som Animal Rescue skulle vinne, betyr det 20.000 blanke priskroner som kan brukes av klassen i fellesskap, for eksempel til en klassetur.

Innovasjonsfondet

Hedmark Bondelag og Sparebank 1 Østlandet har satt av 20.000 kroner til en pris som kan gis til en elev, en elevgruppe eller en student ved en naturbruksskole eller fagskole i Hedmark.

Prisen blir delt ut på Blæastaddagen 6. juni.

Innovasjonsfondet skal bidra til å utvikle ideer som kan fremme og utvikle landbruket i en positiv retning innen klima, bærekraft, HMS, bioøkonomi, agronomi og landbruksteknikk.

I butikk snart

Animal Rescue leker ikke butikk. De har høstet priser på SUM på Tynset, og skal videre til fylkesmesse. Men aller mest gleder de seg til å komme i gang med selve produksjonen. Her kommer prispengene de allerede har vunnet, godt med. De pløyes nemlig rett tilbake i produksjonen.

– Vi har gjort avtale med Innkjøpslaget på Alvdal, og så snart vi har produkter å levere, kommer de i salg der, forteller elevene.

– Et sprekt produkt. Rart ingen har funnet på det før, kommenterer Erling Aas-Eng.

Jobber videre

Elevene er allerede i gang med videreutvikling og nye ideer, og får også påfyll fra bondelagslederen. Han mener bestemt fireline-en kommer til å selge, og sier han vil kjøpe utstyret til eget fjøs. Noe av det han har mest sans for, er at gjerdet er enkelt i bruk, og at bruken verken krever forberedelser eller etterarbeid.

Elevene forteller om testen de utførte i fjøset til mentor Geir Lohn, med røyklegging og evakuering av dyra. Aas-Eng ser ikke bort fra at evakueringsøvelser kan bli en del av arbeidet med kvalitetssikring i landbruket i framtida. Temaet har vært oppe på Storsteigen også. Lærer Vidar Samuelshaug forteller at elevene har tegnet kart over sine egne gardsbruk med tanke på krisehåndtering.

Geir Lohn berømmer lærer Samuelshaug, som for øvrig er å se i Reodor Felgen-rollen på Aukrustsenteret innimellom.

– Han er en viktig brikke på skolen, mener Lohn.

– En må ha en god deig for å lage god kake, humrer Samuelshaug og kikker på elevene sine.

Lærer Vidar inspirerte prisvinnerne til oppfinnelsen som redder liv i fjøset

Håper mange søker

Banksjef Ann Brudevoll har notert seg at Storsteigen i en årrekke har utmerket seg med ungdomsbedriftene sine. I år er det totalt tre bedrifter. I juni blir det klart om Storsteigen-elevene når opp i kampen om prispenger fra innovasjonsfondet.

Brudevoll håper mange vil søke, slik at innovasjonskraften blant de unge i Hedmark kan vises tydelig. I juryen sitter folk fra banken og fra bondelaget.

Artikkeltags