Venstre sikrer regjeringen flertall for endringer i eiendomslovgivningen for landbruket

Artikkelen er over 2 år gammel

Stortinget gjør det lettere å omsette landbrukseiendommer

DEL

(©NTB) Venstre sikrer regjeringen flertall for endringer i eiendomslovgivningen for landbruket. Frp-statsråd Jon Georg Dale er fornøyd, men ville helst ha gått lenger.

– Endringene styrker den private eiendomsretten i landbruket. Det bli mindre offentlig inngrep i omsetningen av mindre jord- og skogeiendommer, sier landbruksminister Dale til NTB.

KrF stemte også for enkelte av endringene da Stortinget gikk til votering tirsdag, men i de mest kontroversielle spørsmålene om arealgrense for konsesjonsplikt og reglene for priskontroll var det Venstre som sikret regjeringspartiene flertall.

– Endringene vil innebære en liberalisering av eiendomslovgivningen som det er vanskelig å se konsekvensene av, sier Senterpartiets Geir Pollestad til NTB.

Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, minner om at Dale og regjeringens primære syn er at hele konsesjonsloven bør skrotes.

– Etter flere år med støy og debatt får han gjennom disse endringene. Gjennomføringskraften er ikke akkurat imponerende, sier Pollestad.

Konkret vedtok Stortinget tirsdag blant annet å heve arealgrensen for konsesjonsplikt fra 25 dekar til 35 dekar samt å unnta rene skogeiendommer fra priskontroll. Det innebærer at om lag 3.700 færre eiendommer enn i dag kan utløse konsesjonsplikt ved overdragelse.

Tilsvarende endring av arealgrensen for lovbestemt boplikt innebærer at om lag 12.300 færre eiendommer vil utløse boplikt ved erverv innen nær familie eller av en med odel.

Artikkeltags