Tar tørkesommeren på alvor

Tørkesommeren krever tiltak: Tirsdag møttes aktører innen landbruket på Landbrukets hus for å se på tiltak i forbindelse med tøreksommeren. Nå inviterer de til møter flere steder i Hedmark.

Tørkesommeren krever tiltak: Tirsdag møttes aktører innen landbruket på Landbrukets hus for å se på tiltak i forbindelse med tøreksommeren. Nå inviterer de til møter flere steder i Hedmark. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Inviterer til fagmøter om grovfôrsituasjonen.

DEL

Den ekstraordinært tørre sommeren preger landbruket i hele fylket. Nå inviterer Felleskjøpet, Nortura, Bondelaget, Tine og NLR til fagmøter for å se på situasjonen sammen med næringsutøverne.

– Ut fra dette møtet og tilsvarende møteaktivitet andre steder i fylket er det satt opp en møteserie neste uke, der vi håper at næringsutøverne vil ta seg tid til å møte opp. Det vil i vår region bli tre møter, henholdsvis på Tolga og Os mandag 16. juli, samt at det arrangeres et stormøte på dagtid på Alvdal torsdag 19. juli, skriver konstituert enhetsleder for landbruk og miljø i Alvdal kommune, Ole Sylte Hegset i en mail til Arbeidets Rett.

Møtet på Os blir arrangert i Os samfunnshus mens Malmplassen er stedet for møtet i Tolga. Stormøtet på Alvdal torsdag 19. juli arrangeres på Taverna.

– Det blir færre dyr i fjøset i vinter

Programmet for møtene er som følger:

  • Foringsstrategi og valg av kraftfor for drøvtyggere – Felleskjøpet
  • Grovfôrsituasjonen i mjølkeproduksjon - Tine
  • Slakteplanlegging under gjeldende forhold – Nortura
  • Aktuelle tiltak på jordet – NLR
  • Orientering om avlingsskade erstatning – Bondelaget/Landbrukskontoret


– Vi er i en krisesituasjon, selv om det er lokale variasjoner rundt i regionen. Det er forskjell på Kvikne som har nærmest vestlandsvær og for eksempel Alvdal som nesten ikke har hatt nedbør, sier Heggset og forteller litt nærmere om hva som blir fokus på møtene.

– Det viktigste blir å se på fôrsituasjonen og hvordan man best mulig kan avhjelpe mangelen på grovfôr med kraftfôr. I tillegg til dette så blir det også viktig å gi gode råd om når det er hensiktsmessig å slakte. Fôrsituasjonen er utfordrende for de fleste, og i neste omgang vil innkjøp av grovfôr, større bruk av kraftfôr, krav til fôrprøvetaking for å finne optimal miks av grovfôr/kraftfôr, osv. sette både samholdet i næringa på prøve, samt at det for mange vil kunne bli krevende økonomisk.

Det kan bli mangel på melk og smør

Han håper bank og finansinstitusjoner er lojale med dem som har investert i landbruket de siste årene og forteller at han har fått signaler om at Innovasjon Norge følger situasjonen tett og er klare for å bidra på sin måte.

– Innovasjon Norge har sagt at de er interessert i å være med på å diskutere løsninger, for eksempel ved å gi avgiftsfritak på større lån i en periode for dem som trenger det, sier han og oppfordrer alle aktører om å nå stå sammen.

– Alt fra banker og regnskapskontor til produsentrådgivere og saksbehandlere på det enkelte landbrukskontor ift. avlingsskadeerstatning blir derfor viktige støttespillere for brukerne, og vi lover å rydde tid i en krevende sesong slik at det sterke produsentmiljøet vi har i regionen skal kunne fortsette å stå like sterkt også etter denne sommeren.

Tørken gjør at enkelte seterbrukere holder på å miste vannet: Åpner opp for å hente vann ved brannstasjonen

Artikkeltags