Landbruket i Vingelen er i vinden: Stort fagmøte om klima er på gang – for alle

FRAM MED LANDBRUKET: Ole Petter Hansæl i EnergiPluss (fra høyre), Linda Merkesdal fra Vingelen Bondelag, og Marit Fiskvik og Ann Brudevoll fra Sparebank1 Østlandet på Tynset oppfordrer bønder og andre interesserte til å melde seg på fagmøte i Vingelen.

FRAM MED LANDBRUKET: Ole Petter Hansæl i EnergiPluss (fra høyre), Linda Merkesdal fra Vingelen Bondelag, og Marit Fiskvik og Ann Brudevoll fra Sparebank1 Østlandet på Tynset oppfordrer bønder og andre interesserte til å melde seg på fagmøte i Vingelen. Foto:

Alle som er interessert i landbruk, klimakrav, grovfôrproduksjon, solkraft og grønne lån kan få en solid dose påfyll i Vingelen mandag 27. januar.

DEL

Yara, Energi Pluss, Vingelen Bondelag og Sparebank1 Østlandet går sammen om et gratis fagmøte for bønder, landbruksrådgivere, næringsutviklere og andre interesserte mandag 27. januar.

Bondelagsleder Linda Merkesdal i Vingelen synes de er i vinden for tida. Ikke bare er Øistein Aasen, Årets unge bonde 2019 fra Vingelen, men bygdas egen Erling Aas-Eng sitter i hovedstyret i Norges Bondelag, som er med på å utvikle landbrukets klimakalkulator.

Årets unge bonde rakk hjem til fjøstid. På stasjonen ventet kolleger med flagg og jubel

– Fagmøtet er en oppfølging av Biotown som ble arrangert i november på Søberg gård, forklarer arrangørene.

Ole Petter Hansæl fra Energi Pluss er én av dem som skal snakke. Han tar for seg muligheter og utfordringer med solenergi i landbruket.

Ann Brudevoll fra sparebanken forteller at banken til nå har vært med på å finansiere 20 solcelleanlegg i landbruket. Det kan være snakk om prosjekter fra 200.000 kroner og opp til millionen.

– Vi ser også på bærekraft når vi behandler saker nå, forklarer Brudevoll om bankens politikk overfor landbrukskundene. Lønnsomhet er ikke lenger det eneste kriteriet som vurderes.

Hansæl stråler ikke så rent lite sjøl heller, når han forteller om solenergi i Nord-Østerdalen:

– Vingelen og Dalholen er de to stedene som har høyest solenergiinnstrålingspotensial, noe som måles per kvadratmeter, opplyser han, og legger til at Nord-Østerdalen har fordeler gjennom lav temperatur, refleks fra snøen, klar luft og høyde over havet.

På fagmøtet skal både Erling Aas-Eng og Ole Petter Hansæl snakke. Det skal også Ann Brudevoll, Håvard Bjørgen fra Yara, og den unge bonden Øistein Aasen.

Han skal forteller om miljøarbeidet på sin gard.

– Øistein holder i hevd gamle tradisjoner på setra, samtidig som han er en moderne bonde, sier Linda Merkesdal.

Hele Fjellheim er booket til arrangementet, og det betyr at det er plass til et par hundre mennesker. Påmeldingen er via bankens nettside.

Yaras Håvard Bjørgen tar blant annet for seg skoggjødsling.

– Landbruket er flinke til å møtes. Dette er kompetansepåfyll på høyeste nivå, sier Ann Brudevoll om fagmøtet i Vingelen.

Fylkesmann Knut kom rett fra pølsekiosken i Berlin til stappfull låve på Alvdal

Her får prisvinner Paula godklem av bonden Grim

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken