Landbrukets Dag 2020 – året da alt gikk diGitALT

Av

Hereford-ku med kalv, fire killinger, to rever, åtte ridehester, en dølahest med føll, fem høns, kaniner og to griser. I 1997 utgjorde dette den aller første Landbrukets dag i Museumsparken på Tynset. I år er første gang det avlyses, men arrangøren er kreativ, og satser diGitALT.

DEL

– I august måtte vi beklageligvis meddele at årets Landbrukets Dag, som skulle vært arrangert lørdag 10. oktober, avlyses i år, sier Marianne Lunåsmo, leder i Tynset Bondelag.

Siden 1997 har Bondelaget benyttet den flotte Museumsparken til en arena for at tilreisende fra hele Fjellregionen skal møte dyr, bønder og landbrukets viktige organisasjoner og samarbeidspartnere.

I år var det råd fra kommunelegen, og de reglene som gjelder for gjennomføring av arrangementer som samler deltakere og publikum, som førte til avlysningen.

– Lokalt næringsliv og landbruket i regionen har stått sammen gjennom en korona-periode og vi måtte ta ansvar for smittebegrensing også videre, sier hun.

Går diGitALT

I stedet for den tradisjonelle dagen har Bondelaget tenkt nytt, for å fortsatt arrangere aktiviteter for å fremme kunnskap og engasjement rundt landbruket.

- Landbrukets DAG 2020 går diGitALT, og vårt ønske er at flere kunnskapskonkurranser kan bidra til å dekke opp noe av den kunnskapsdelingen som vanligvis skjer i praten mellom utstillere og publikum på en slik dag, sier Lunåsmo.

Her finner du quizen:

diGitALT landbruksquiz: De ti første spørsmålene til voksne

diGitALT landbruksquiz: De ti siste spørsmålene til voksne

diGitALT landbruksquiz: De ti første spørsmålene til barn

diGitALT landbruksquiz: De ti siste spørsmålene til barn

Bli med på quiz!

Fra neste uke, fram mot 2. oktober, blir det kunnskapskonkurranse for voksne og ungdom mellom 13-18 år. 20 spørsmål til voksne og 20 spørsmål til ungdom publiseres på retten.no i to omganger, med ti spørsmål hver gang. Fristen for å svare på alle spørsmålene, er 2. oktober.

- Gjennomgangstemaet er selvsagt relatert til landbruket, smiler Marianne.

Ut i fra riktige svar, blir én voksen og én ungdom kåret til årets vinner.

Flotte premier med lokal vri

Bondelaget vil heie fram det lokale næringslivet med gavekort fra lokale aktører. Vinnerne av konkurransen kan selv velge hvilken lokal tjeneste eller butikk de vil handle hos. Sparebank 1 Østlandet gir to gavekort på 2500 kroner. Det blir ett til en voksen og ett til en ungdom som går til topps i konkurransen. Ved like antall svar, blir det trekning.

- Landbruket i regionen har stått sammen med lokalt næringsliv gjennom en korona-periode. Vi trenger å handle lokalt for å holde alle servicetilbud og butikker åpne. Det er dette samspillet som styrker lokal tilhørighet og bolyst for alle. Alle innen landbruket har også uvurderlig bistand fra andre lokale aktører som står på hver dag for at alt skal henge sammen, sier Ann Brudevoll landbruksansvarlig i Sparebank 1 Østlandet.

En rapport fra Østlandsforskning i 2016 viser at en sysselsatt i landbruket gir 1,67 sysselsatte i øvrige næringer.

- Det hevdes at også denne er lavt beregnet, og vi tror at lokalt, med et aktivt og offensivt landbruk, er effekten enda større. Mange lokale næringsaktører har stått fram og støttet opp om lokalt produserte råvarer, og derfor vil landbruket støtte regionens øvrige næringsliv slik at premiene i årets diGitAle Landbrukets Dag skal kjøpes lokalt, sier hun.

LANDBRUKETS DAG I ÅR: F.h banksjef for bedriftsmarkedet Sparebank 1 Østlandet, Ann Brudevoll (.fh) og Tynset bondelag ved Gunnar Borlaug og Marianne A. Lunåsmo, og Eirik Røe og Linda Herud fra Retten arrangerer Landbrukets dag digitalt i år. Bli med på konkurransen!

LANDBRUKETS DAG I ÅR: F.h banksjef for bedriftsmarkedet Sparebank 1 Østlandet, Ann Brudevoll (.fh) og Tynset bondelag ved Gunnar Borlaug og Marianne A. Lunåsmo, og Eirik Røe og Linda Herud fra Retten arrangerer Landbrukets dag digitalt i år. Bli med på konkurransen! Foto:

Retten stiller med plattformen

Kunnskapskonkurransen vil bli publisert på retten.no, og skjemaene der må fylles ut for å kunne være med på konkurransen. Spørsmålene vil også publiseres i papiravisa, men da for å kunne brukes for å legge hodene i bløt over spisebordet eller i sofakroken. Du er ikke med i konkurransen før du har besvart spørsmålene hos nettavisa.

- Et diGitALT opplegg for Landbruket Dag hadde ikke vært mulig uten Arbeidets Rett, sier både Marianne og Ann.

- Vi er så heldige å ha en fremoverlent lokal presseaktør som fremhever både lokalt næringsliv og landbruket. Redaktør Guri Jortveit sa som Pippi Langstrømpe: "Det har vi ikke gjort før, så det kan vi helt sikkert!» Og da blir det slik! Retten stiller opp for store og små. Nå har de digitalisert kunnskapskonkurransen og nå kan ALLE delta på nettet. Konkurransen blir synlig for publikum i et omfang som vi ikke hadde greid alene. Dette er vi veldig glad og takknemlig for, sier de.

- Nå håper vi at så mange som mulig finner det spennende å delta – og vi tror de vil lære litt mer om lokalt landbruk også, smiler de to som ikke greide å bare avlyse Landbruket Dag i 2020.

- Vi er veldig glade for at vi kan være med i den viktige jobben det er å synliggjøre landbruksnæringa som er en bærebjelke i regionen vår, kvitterer Linda Herud og Eirik Røe i Arbeidets Rett.

ViNNERE: Bli med på konkurransen vår på retten.no, oppfordrer Gunnar Borlaug med reklamen på ryggen, og Marianne A. Lunåsmo  fra bondelaget. Ann Brudevoll fra banken til høyre, mens til venstre står Eirik Røe og Linda Herud i Retten.

ViNNERE: Bli med på konkurransen vår på retten.no, oppfordrer Gunnar Borlaug med reklamen på ryggen, og Marianne A. Lunåsmo fra bondelaget. Ann Brudevoll fra banken til høyre, mens til venstre står Eirik Røe og Linda Herud i Retten. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken