Lars Iver Græsli (55) ivrer sammen med resten av gjengen i Alvdal jeger- og fiskerforening for hagleskytinga. Nylig var det konkurranse på banen, med tilreisende både fra Tynset, Rendalen, Gudbrandsdalen og Hølonda i Trøndelag. Unge og ikke fullt så unge skyttere ville prøve seg, og alvdølene vil svært gjerne ha med flere og bygge opp et miljø.

Konkurrerer igjen

Noen av dem konkurrerer flittig. Lars Ivar Græsli, Henning Løkken og Bård Grøtting er av dem. Græsli har hatt en lang pause. Men fra forrige runde på 80-tallet kan han se tilbake på NM-gull for juniorer og flere gode prestasjoner med laget fra Alvdal.

– Jeg har hatt en pause på 32 år, forklarer han, og nevner familieliv som én av årsakene.

Men nå har han tid igjen, og allerede i den første comeback-sesongen ble det NM-bronse i jegertrap i Levanger, og seier i B-klassen. Der var det en hovedskyting med 50 lerduer, og om en kvalifiserer seg til kveldsfinale blir det 25 nye. Går det bra der, står hovedfinalen for tur, med ytterligere 25 skudd.

Græsli fikk 49 i hovedskytinga, 24 i kveldsfinale og 25 i hovedfinalen.

Henning med hagla

Græsli vinker på Henning Løkken (48), en annen alvdøl som har pekt godt med hagla i år. I en jubileumsskyting under NM fortelles det om 25 treff på 25 skudd, 25 også i neste runde, to omskytinger med fulltreff på ti og fem skudd, seier i kveldsfinale, og delt andreplass i en superfinale.

– Ikke en lerdue til jorden uten at Henning Løkken knuste den?

– Noe sånt, ja!

Også Løkken har vært av og på med hagleskytinga ettersom årene har gått.

– I de fleste idretter har vi mange gode ungdommer, og så kommer hormonene og mange blir borte. Men etter hvert kommer roen og tida tilbake, filsoferer Jan Berget, en annen av ildsjelene på haglebanen på Stormoen.

De vil gjerne ha med flere til å konkurrere. Denne fredagskvelden prøver de ut Promatic-skyting. De forklarer at det er en mer jaktrelatert skyting, en jakttrap der lerduene kommer fra ulike hold, en slags hybrid av jegertrap og sporting - som er de to mest vanlige grenene.

– Ypperlig for dem som skal jakte fugl, mener alvdølene, som har fått besøk av Morten Resell, ivrig kar i naboklubben Tynset JFF.

– Det er lite skyttere i C-klassen, ingen juniorer og bare ei dame, sier han om rekrutteringen der.

Det er dette de vil gjøre noe med, både alvdøler og tynsetinger.

Åpent for alle

– Mandag og onsdag er treningskvelder her på Alvdal, forklarer Lars Ivar Græsli.

Han forteller at det er oppimot 20 personer på en treningskveld nå, så omstarten av haglemiljøet i Alvdal har vært god.

– Det er ikke farlig å komme hit. Det går an å komme for nybegynnere, og vi låner ut hagle. Vi flirer ikke av noen her, og det er lov å bomme, forsikrer karene på haglebanen.