Gå til sidens hovedinnhold

Gledelig jul ønskes alle

Artikkelen er over 2 år gammel
LEDER

– Det går bra i norsk økonomi, arbeidsledigheten har falt og lønnsveksten har økt. En undersøkelse Ipsos har laget for DNB tidligere i desember, viser at hver nordmann i snitt planlegger å bruke 12.288 på årets julefeiring. Det er en økning på 10 prosent fra beløpet vi planla å bruke under jula i fjor. DNBs baserer sine prognoser for julehandelen på det deltakere i en spørreundersøkelse har svart. Banken har slik kommet fram til dette gjennomsnittsbeløpet for hver voksne nordmann, og deretter ganget opp med snaut 4,2 millioner såkalt voksne nordmenn. Da blir totalbeløpet 51 milliarder kroner.

Julegaver er den største utgiftsposten for mange i forbindelse med julefeiringen. I år tror de spurte i undersøkelsen at de i snitt vil bruke 6.145 kroner på gaver, som er rundt 400 kroner mer enn i fjor. Ifølge Virke er omsetningen i desember 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. Dagligvarebransjen merker at folk hamstrer julemat. For bransjer som leketøysbutikker, ur- og gullsmedbutikker og bokhandlere er omsetningen to til tre ganger så høy i desember som en gjennomsnittsmåned resten av året.

En kan mene mye om forbrukersamfunnet, ting og tang og bruk og kast, men det er nå en gang sånn at en del av jula handler om å gi og få gaver. Det er gledelig å høre om en økt bevissthet om å handle lokalt, og vi håper handelsstanden merker det i praksis også. Vi lar oss imponere av Astrid Nyvoll som viser at gleden ved å gi overgår det meste. Til ettertanke og inspirasjon for 2019, med ønske om en riktig god og fredelig jul til alle våre lesere fra oss i Retten!

Kommentarer til denne saken