Gå til sidens hovedinnhold

Posten er distriktspolitikk

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Samferdselsdepartementet jobber med endringer i postloven, og som vi tidligere har skrevet her på lederplass i Retten, er saken nå ute på høring. Posten vil redusere postombæringen til annenhver dag fra 2020. Fra 2022 vil de kutte ned på distribusjonen til to dager i uka.

Det begrunnes med at behovet for postombæring går sakte ned. Posten venter at norske husstander får post kun tre postsendinger i uka allerede neste år. De mener også å vite at 95 prosent av det som i dag distribueres rundt i folks postkasser kan digitaliseres. Utviklingen er dramatisk for Postens økonomiske bæreevne, uttaler konsernsjef Tone Wille.

Andre møter dette argumentet med at infrastruktur er et samfunnsansvar og infrastruktur koster. Så gjenstår spørsmålet om hvem som skal ta regninga. I høringsbrevet hevder regjeringen at omleggingen vil ramme en svært begrenset gruppe av befolkningen. Vi mener det uansett bidrar til geografisk forskjellsbehandling, og det er alvorlig.

Levering av medisiner og andre varer er nevnt mange ganger, sjøl om det stadig oftere leveres med andre aktører fordi posten ikke er leveringsdyktig.

Distribusjon av aviser er noe vi Arbeidets Rett kjenner på hver eneste dag, da dere ikke får avisa i postkassa slik dere skal. Det er flere grunner til at avisabonnenter ønsker papiravis, både digital kompetanse og bredbåndkapasitet nevnes ofte. Noen vil rett og slett ha papiravisa i hånda uansett.

Noen vil rett og slett bo i Distrikts-Norge fortsatt også. Reduksjon av posttjenestene er nok en spiker i kista mot likeverdige vilkår i hele landet.

Kommentarer til denne saken