Beitelagene på rett spor

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederRetten skriver om ulveobservasjoner rundt omkring i hele regionen. – Fra Alvdal i sør til Ålen i nord, heter det. Noen av de observerte dyra stadfestes som ulv, gjennom spor, bilder og videoopptak. Andre er antakelig ikke ulv i det hele tatt. I går meldte noen at den ulven de så i Folldal sist, visstnok var en rev.

Folk har tatt feil før. Sikkert er det at temaet engasjerer, slik det har gjort i hele vinter sia statsråd Helgesen utfordret Stortingsflertallets formening om – og forvaltning av – rovdyr. Frontene er skremmende steile fortsatt. Er det så vanskelig å forstå at det brede lag av befolkningen ønsker både beitedyr og rovdyr, innenfor rammer for bestandsmål og forvaltning som Stortinget vedtok gjennom rovdyrforliket.

De kommunale fellingslagene gjør en jobb for storsamfunnet. Det er forskjell på utøvelse av lisensjakt og oppfylling av fellingsvedtak, samtidig er det to sider av samme sak: Et forsøk på å forvalte rovdyrbestanden, enten ved å forebygge eller forhindre tap av beitedyr. Noen av de lokale fellingslagene er for tida ute av drift, blant annet i Folldal der det var gitt fellingstillatelse på ulv tidligere i uka. Der mener nå 12 beitelag at SNO må få ansvar for uttak av ulv i Nord-Østerdalen mens det ennå er snø og sporingsføre. Det var SNO som tok ut ulv i Rendalen i april.

Torsdag ble det gitt fellingstillatelse i Røros, Holtålen og Midtre-Gauldal, og der rustet de lokale fellingslagene seg for oppdraget. At det er eiere av beitedyra, det være seg sau eller tamrein, som får ansvaret hører ingen steder hjemme. Der er folldalsbøndene på rett spor. De har mer enn nok med lamming, vårarbeid, grashøsting og å passe på sauene sine så de ikke blir tatt av rovdyr de neste månedene.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags