Frykten for folkets mening?

Johan Ragnar Eggen

Johan Ragnar Eggen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerAlvdal Sp har hele tiden vært klar på at prosessen med høring og eventuell gjennomføring av kommunereformen gjøres på en grundig måte gjennom en god demokratisk behandling. Det sier seg sjøl at slikt tar tid.

Kommunalministeren ønsker å få gjennomføre sin reform innen denne stortingsperioden og har derfor satt korte frister. En grundig og demokratisk behandling av saken blir derfor svært krevende.

Her i Alvdal venter vi for tiden på resultatet av en innbyggerundersøkelse og en utredning om sammenslåing av 3 kommuner (Alvdal, Tynset og Tolga).

I en slik situasjon mener Alvdal Sp at det ville vært klokt av kommunestyret i Alvdal å bruke god tid på å behandle kommunereformen, og ha flere muligheter for veien videre. Deriblant ønsket vi mulighet for en rådgivende folkeavstemning.

Spørsmålet om rådgivende folkeavstemning ble behandlet av kommunestyret den 26. mai. Vi  i  Alvdal  Sp registrerer  med forbauselse og vantro at Ap, Venstre og Høyre gikk sammen og fikk flertall mot rådgivende folkeavstemning.

Det er folket i Alvdal som har valgt kommunestyret. Det ville vært naturlig at folket hadde blitt tatt med på råd i en av de viktigste sakene som kommunestyret behandler på mange tiår. Argument som ble fremlagt i nevnte  K styre "dette er  for vanskelig sak for innbyggerne å stemme over" er å undervurdere innbyggerne .Vi har tillit til at vettet er jevnt fordelt i befolkningen.

Vi i Alvdal Sp mener at uansett hvordan de nevnte rapportene vil konkludere, ville det vært greit for kommunestyret å ha muligheten til å spørre innbyggerne til råds gjennom en rådgivende folkeavstemning.

Nei-folk vet ikke sitt eget beste, nei-folk er drevet av irrasjonelle følelser, nei-folk frykter det ukjente, og så videre er argumenter som ofte brukes. I denne omgangen hører vi at det er så mye følelser i forbindelse med kommunereformen. Derfor ønsket man tydeligvis ikke å spørre folket.

Å avvise folks meninger i valg fordi det er «lettere å mobilisere folk som er imot», er en grov nedvurdering av folk som ville avgitt stemme i et så viktig spørsmål som kommunesammenslåing. Det blir hult å høre politikere bekymre seg over synkende valgdeltakelse i politiske valg når de sjøl ikke vil lytte på hva innbyggerne ville ment i en folkeavstemning.

Artikkeltags