-Jeg er en av åtte deltagere fra Norge som reiser til VM og 2. september braker det løs. Jeg deltar i 3D jaktfelt med Instinkt- bue og går da ei løype sammen med tre andre deltagere på 3-4 km med totalt 24 mål. Målene er gummidyr som står utplassert i skogen på ukjent avstand fra der hvor vi skyter fra. Jeg er i grunnen ikke spesielt plaget med nerver, men det er alltid godt å komme i gang med den første runden, forteller Linda, som også var med i EM i Sverige i fjor.

Kontroll på formen

-Det er godt å ha litt rutine og å ha høstet litt lærdom fra større mesterskap når man skal til VM på en helt ukjent plass, spesielt så langt unna. I forårets EM hadde jeg et mål om å ende blant de ti beste, og jeg ble nummer ti. Jeg har litt av de samme ambisjonene i år, men har likevel et håp om å gjøre det enda litt bedre. Jeg føler jeg har kontroll på formen, selv om det så stygt ut i vår.

Kneet slo seg vrang

I februar var Linda maks uheldig og skadet kneet under aking. VM stod i fare.

-Det tok lang tid før kneet ble bra og jeg tenkte ei stund at jeg ikke ville rekke VM. Nå har jeg heldigvis hatt en god treningssommer og kneet fungerer nesten som det skal. Midt oppi flytting og jobbskifte, har jeg hatt fokuset et litt annet sted den siste tiden, men jeg tror formen er god og jeg føler meg klar. Det hjelper også så klart på med den strålende NM- innsatsen til lagkameratene mine, sier den alltid smilende blide bueskytteren.


Flere burde prøve

Linda begynte med bueskyting i godt voksen alder og har bare skutt i tre år. Det var sønnen Jacob som ble med først, men etter hvert ble det litt kjedelig å bare sitte på sidelinjen å se på.

- Bueskyting er en sport du kan begynne og drive med uansett alder, og miljøet uti Galåen er enestående. Vi er en klubb med rundt 50 medlemmer mellom 9 og 70 år og det er kun på konkurranser vi konkurrerer mot hverandre. ELlers deler vi kunnskap og erfaringer, hjelper og motiverer hverandre. Vi har blitt som en stor familie! Det er flere eksempler på at det er ungene som har begynt og så har foreldrene blitt med etter hvert, og nesten blitt mer ivrige enn ungene. Terskelen for å bli med er lav med tanke på fysiske forutsetninger og det finnes utstyr å låne inntil man finner ut om man vil kjøpe sin egen bue. I starten opplever mange både raske resultater og mestring, en følelse det er så viktig å oppleve, uansett hva du holder på med ellers, forteller Herud og kan ikke få fullrost verken laget eller sporten.

Økende interesse for bueskyting

-Vi arrangerte åpen kveld og nybegynnerkurs i vinter og det var faktisk 17 nye som deltok på kurset. De gode resultatene har skapt nysgjerrighet og interesse for sporten vår, og vi er stolte over å kunne gi et tilbud til de som ikke faller naturlig inn under de mer klassiske lagidrettene eller ski. Vi har et veldig inkluderende miljø, men synes jeg må trekke fram Lars Erik (Amundsen). Han er fantastisk flink til å få med seg andre og går nå også trenerutdannelse. Han er veldig viktig for klubben og sørger for at ungene får den oppbakkingen og opplæringen de trenger for å for å holde på over lengre tid, forklarer Linda om sin samboer som nylig har blitt norgesmester i 3D og tatt sølv på skive.

Får dekket reisen til VM

Fredag går Linda på flyet på Røros og starter sin lange reise til Canada. Hun er en av fem som får sponset reisen på forbundets regning.

-Vi er åtte på landslaget, men det er bare fem av oss som får dekket reisen, det kommer an på resultatene det siste året. Det er ingen som kan leve av å være bueskytter i Norge, alle gjør dette på fritiden. I H.E.G. Il er det bare jeg og Lars Erik som satser, men vi reiser ikke til internasjonale mesterskap med mindre vi er gode nok til å få reisen dekket av forbundet. Derfor er det også ekstra artig å være med, når man har blitt plukket ut på bakgrunn av resultatene. Både Intersport og HEG har sponset meg med klær og utstyr, og gjør det mulig for meg å reise til VM, forteller Linda takknemlig.

Finalene på You Tube

VM`s første dag 2. september starter opp med to innledende runder de to første dagene. Deretter går de beste videre til elimineringsrunde, semifinale og finale de påfølgende dagene. Det er omtrent 30 deltagere i klassen til Linda med instinkt-bue. De to beste fra de innledende rundene går direkte til semifinalen. Det blir spennende å følge Linda i VM. Finalene sendes på You Tube, og tradisjonen tro, regner jeg med det blir oppdateringer på bueskyttergruppas facebookside om hvordan det går i de innledende rundene.