Fredag blir Kjell Nilsgård tildelt prisen Årets ildsjel. Det skjer på Idrettens Hederskveld i Trondheim, og er et synlig og takknemlig tegn på den innsatsen han har gjort som fotballtrener i rundt 40 år.

Fotball har vært en viktig del av mesteparten av Nilsgårds 68-årige liv. Allerede som 16-åring debuterte han på A-laget til Brekken, og siden har det vært fotball. Først bare som spiller, så som spillende trener og siden midten på 80-tallet som ren trener og etterhvert også som spillerutvikler, den første i kretsen.

Mange fine stunder

Som spiller har han vært med på mange fine stunder, både på Brekken da de var høyt oppe på 70- og 80-tallet, men også på Røros. Han glemmer aldri da de slo ut Rosenborg 4-0 i cupen i 76. Men etter hvert likte han seg bedrepå sidelinja enn ute på banen. Det å få overblikk og vurdere både spillestil og spillere hver for seg og i forhold til hverandre gjorde at trener-jobben tok over. Han utdannet seg som trener og var kanskje den første her i distriktet som fullførte D-kurset, fotballforbundets høyeste trenerutdannelsen på den tida.

Angret på Alvdal

Dermed ble det trening flere ganger i uka. Han har tent både junior og senior, både gutter og jenter, Først og fremst i Brekken og på Røros, men han har også hatt en tid over fylkesgrensa og trent jentelaget til Os-Nansen. En gang fik han muligheten til enda større trenerutfordringer i sør. Da Alvdal spilte i 1. divisjon fikk han tilbud derfra. Etter mye nøling, takket han nei.

-Det ble for mye med pendling, reising og jobb samtidig, sier Nilsgård, men medgir nok nå i ettertid at han har angret på at han ikke grep sjansen.

Lite med fritid

Nå er det er ikke blitt så mye av fritid etterpå heller. Sjøl i dag blir det trening tre-fire ganger i uka så godt som året rundt. Før hver trening bruker han en times tid – og vel så det - på å forberede hva han skal gjøre under treninga som tar halvannen time. Tidligere brukte han nok enda mer tid på forberedelser, men det har gått seg til med årene. I tillegg er det å være med på kampene. Så slik har han nok bruk noe tilsvarende et par fulle arbeidsdager i uka på fotballen.

-Det har gått bra, ikke minst takket være en forståelsesfull arbeidsgiver, sier Nilsgård som roser Kjellmark der han har arbeidet i 49 år.

Ingen planer om å slutte

Sjøl om han nå nærmer seg pensjonsalder, har han ingen planer om å trappe ned på trenerjobben. Nå er det juniorlaget til Røros det gjelder. Både som spillerutvikler og trener er det en meningsfull jobb, men Nilsgård ser at rekrutteringen til denne årsklassen er blitt dårligere. Ungdommen reiser ut. Derfor er det nå et samarbeid på gang for å se på mulighetene til å slå sammen juniorlagene i Brekken, Røros og Ålen allerede fra neste sesong.

Tøff bransje

Treneryrket kan være en tøff bransje, og vi leser stadig om hetsing og sparking av renere i alle divisjoner og klasser. Nilsgård synes ikke det har vært så ille:

-En må regne med kritikk, men det er nå slik det er, sier Nilsgård som nok ikke har gått de verste skyllebøttene. Han har gjort en god jobb med mange gode resultater og mange gode minner. Et av de beste, men også med litte bismak, var cupkampen mellom Brekken og Rosenborg i 1981. Rosenborg vant 1-0, men Brekken leverte en svært god kamp og hadde en ball inne først. Hadde ikke det målet blitt feilaktig annullert av dommeren, kunne utfallet ha blitt noe annet.

Likevel, Nilsgård er fortsatt en ildsjel i trenerjobben og fredag får han nok et bevis på at det blir satt pris på den jobben han gjør og brenner for.