Legger løyper for alle

NORD-ØSTERDALSTERRENG: Jon Aukrust Osmoen viser at terrenget i Nørdalen byr på god sikt og ikke minst mjuk mosebunn. Foto: Idun Bækken

NORD-ØSTERDALSTERRENG: Jon Aukrust Osmoen viser at terrenget i Nørdalen byr på god sikt og ikke minst mjuk mosebunn. Foto: Idun Bækken

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

-Vi lover gode, varierte løyper i fint Nord-Østerdalsterreng, sier løypelegger Jon Aukrust Osmoen foran årets Midt-Norske mesterskap i orientering.

DEL

Brødrene Jon og Peder Aukrust Osmoen har ansvaret for løypene på langdistansen og stafetten under årets Midt-Norsk, som i år arrangeres på Os. Jobben består av tjue langdistanseløyper og ti stafettløyper; til sammen rundt hundre ulike poster.

- Vi har nok brukt godt over hundre timer til sammen, sier Jon. Han forteller at de er godt i rute fram til mesterskapet, som arrangeres neste helg.

- Alle løypene er ferdige, men noen småjusteringer blir det alltid.

Løypelegging er en omfattende jobb. Utenom sjølve løypelegginga, må terrenget kontrolleres, løypene må testes og justeres, og postene skal henges ut og kontrolleres. Hver eneste av de 100 postene blir besøkt tre ganger før sjølve løpet, og så skal de tas inn igjen etterpå.

- En av de største utfordringene var at vi måtte justere en del på kartet, forklarer Jon.

Store forventninger

I orienteringsmiljøet, er Nord-Østerdalsterreng synonymt med kremterreng. Derfor regner arrangørene av Midt-Norsk med at det kommer til å være høye forventninger hos tilreisende løpere.

- Peder og jeg har alltid vært Os-ambassadører når det kommer til orientering. Når vi har skrytt såpass mye av terrenget her oppe, må vi prøve å lage løyper som svarer til folks forventninger, sier Jon. Han forteller at de har vært bevisste på å utnytte de fineste delene av terrenget for å gi løperne en god opplevelse i skogen.

Et bra team

- Peder er sjefen, sier Jon om storebroren. De to Osmoen-brødrene utgjør et godt team som utfyller hverandre.

- Peder er veldig nøye, mens jeg er mer effektiv, sier Jon, som legger til at det av og til kan gå litt fort i svingene.

–Da er det bra å ha en nøyaktig bror, smiler han.

Jon og Peder løper begge for NTNUI i Trondheim, og mange av klubbkameratene kommer for å løpe i Nørdalen neste helg.

- Det er klart det blir litt ekstra prestasjonspress, og vi regner med å få både positive og negative tilbakemeldinger fra de i NTNUI.

Kom og løp!

Sjøl om både Jon og Peder bor i Trondheim, valgte de å ta på seg jobben som løypeleggere på Os.

-Vi er veldig takknemlige for at Jon og Peder stiller opp; de gjør en kjempejobb, sier løpsleder for Midt-Norsk og leder i o-gruppa Ragnhild Dåsnes.

Blant deltakerne i eliteklassene, finner vi flere landslagsløpere og verdensmestere. En av grunnene til det er at det skal arrangeres VM-uttak i samme terreng til våren.

- De gode løperne kommer hit for å løpe en ordentlig real langdistanse, noe jeg håper vi gir dem, sier Jon. Samtidig lover han løyper som passer for alle, fra nybegynnernivå til elitenivå.

- Jeg er overbevist om at dette blir et bra arrangement. Om man ikke har meldt seg på, er det bare å komme til arena og løpe direkteløyper, oppfordrer han.

- Dessuten er det artig å sjå verdens beste o-løpere i aksjon! avslutter han.

Artikkeltags