Gå til sidens hovedinnhold

Mer ekstremgalskap i fjellheimen

Artikkelen er over 13 år gammel

3 500 høydemeter fordelt på fire mektige fjell, rundt 150 kilometer sykling og fire-fem timers klyving for å nå toppene. Alt dette i løpet av maksimalt 24 timer.

4 Summit Race er ekstremkonkurransen for dem som mener maraton blir for kort, som finner det for stereotypt å sykle Trondheim-Oslo og som synes at det gir for lite naturopplevelser å gjennomføre en tøff triatlon. Konkurransen i barsk natur i Nord-Østerdal er den ultimate utfordringen som setter krav til fysisk utholdenhet, pyskisk styrke og gode taktiske egenskaper. Og; de som har den sjeldne evnen til å elske både smerte og utmattelse, har desidert en fordel i forhold til konkurrentene.

2007 var et prøveår for 4 Summit. Se bilder fra fjoråret her. Av de knapt 40 deltakerne som startet, var det under en tredel som opplevde å passere målseilet. 28. juni er det påny duket for denne helt spesielle konkurransen.

At konkurransen krever egenskaper ut over det vanlige, kan en av deltakerne under fjorårets prøveløp, ekstremsportutøveren Bård Smestad fra Trondheim, skrive under på.

- Dette løpet er nok noe av det aller tøffeste jeg noensinne har vært med på: Å være gjennomsliten, næringstom og alene i fjellet i svært kaldt og dårlig vær, med tåke som hindrer all sikt - det tærer på både fysikk og psyke. Jeg var nummen i fingrene i tre uker etter fjorårets kraftprøve, forteller Smestad, som gjennomførte konkurransen på i overkant av 15 timer. Han var en av ytterst få som valgte å stole kun på seg selv

- Men med bedre vær og siktforhold, vil det la seg gjøre å presse denne tiden et par timer ned, mener han.

Smestad har erfaring fra orientering sommer og vinter, langløp på ski, terrengsykling, løping og ekstreme multisportkonkurranser. 4 Summit beskriver han likevel som en unik kraftprøve.

- Av to grunner. For det første er det vanvittig hardt, dernest blir konkurransen spesiell og spennende fordi du kan ta de fire toppene i frivalgt rekkefølge. Her er det med andre ord ikke nok å være god fysisk, en bør bruke tid på planlegging og taktikk også. Og orienteringssans kommer svært godt med

- Men det er vel ikke akkurat konkurransen for den jevne trimmeren?

- Nei, etter min mening bør en være trent over allmennivå om en har som mål å ta alle fire toppene. Men de som gjør det, vil garantert oppdage nye sider ved seg selv, lover den trønderske multiutøveren.

Årets løp omfatter fjelltoppene Forollhogna (1332 moh), Hummelfjellet (1543 moh), Elgpiggen (1604 moh) og Sålåkinna (1691 moh). Starten er denne gang lagt til Tolga sentrum - deretter er det fri toppjakt.

Arrangørene lover solide pengepremier for totalseier i både kvinne- og herreklassen. I tillegg vanker det ytterligere prispenger til førstemann på hver topp.

- Fordi løpet er så tøft, er det grunn til å minne om at vi har satt en nedre aldersgrense på 17 år. Og av sikkerhetsmessige grunner har vi også valgt å begrense antall løpere til maksimalt 200, sier Bjørn Fredheim i arrangørstaben.

- Er det andre ting det er grunn til å opplyse om?

- Ja, dette er en konkurranse som krever noe mer utstyr enn vanlig. GPS inngår i det obligatoriske utstyret for å starte i år. Dessuten blir det ingen egen trimklasse denne gang, men det er mulig å stille til start selv om en ikke har som ambisjon å ta alle fire toppene. Det blir uttrekningspremier blant alle som har tatt minst én topp, opplyser Fredheim, som legger til at datoen for årets kraftprøve er lørdag den 28 juni.

Og bare for ordens skyld; på nettet er det allerede åpnet for påmelding til sommerens herlige galskap.