Synnøve Brøndbo Plassen fra Folldal sikret seg sitt andre napp i A-klassen etter seier i vokal B under Landskappleiken, og rykker dermed opp. Hun representerer Hedmark folkemusikklag.

Den unge vokal-folkemusikeren har tidligere blitt nominert til Spellemann for debutalbumet sitt, og 2. juli står hun på scenen under Byfest på Tynset.

Synnøve er en av flere lokale utøvere som er nominert til Spellemann 2021

– Hvor stort er det å ta steget til Klasse A?

– Det er veldig stas, og det er noe jeg har jobbet hardt for, svarer Brøndbo Plassen.

Årets landskappleik fant sted på Rjukan i Tinn.

Bendik og bukkehornet

Bendik Smedåsgjelten Qvam fra Tynset har for lengst markert seg i landskappleiksammenheng med sitt bukkehorn. I klassen for andre eldre instrument spilte han igjen på hornet, og endte på andreplass med 88 poeng, to poeng bak vinneren. Av de tre bukkerhornspillerne i klassen, var Bendik den klart beste. Han representerer Hedmark folkemusikklag.

Dans

I klassen for dans fele A ble det fjerdeplass og 80 poeng til Stein Vidar Kommandantvold og Linda Loktu fra Brekken spell- og danselag. De danset rørospols.

Det gjorde også Amund Bråten Granøien og Frida Skott fra Røros folkedanslag i klassen dans fele B. De danset seg til andreplass med 71 poeng.

Sjetteplass og 63 poeng ble det til Lusie Skott og Magnus Sundt fra samme lag.

I lagdans for senior ga rørospolsen til Røros folkedanslag dem en sjetteplass.

Fele

Det ble en gjev andreplass til Mads Kuraas fra Glåmos Spellmannslag i klasse fele A. Her var Kuraas blant de tre finalistene, og det ble delt ut kongepokal til vinneren.

I samme klasse spilte Ole Erik Feragen fra Brekken spell- og danselag seg til niendeplass, mens Ingeborg Ulberg Sommer fra Glåmos spellmannslag ble nummer 11.

At folkemusikere er allsidige, viste seg gjennom 9. og 10. plass til henholdsvis Synnøve Brøndbo Plassen og Bendik Smedåsgjelten Qvam (Hedmark folkemusikklag) i fele B.

– Dette er litt på si. Vi prøver – mest for moro skyld, ler Synnøve da Arbeidets Rett spør om felespillet.

Vi nevner også Helge Brøndbo Plassens fjerdeplass. Det lukter folldøl av navnet, selv om lagene hans er Spelemannslaget i Bergen UL Ervingen og Spelemannslaget Audhilds. Han deltok også i ei av hardingfeleklassene, men havnet en bit lenger ned her. Som etternavnet tilsier, er Helge bror til Synnøve.

Åpen klasse

I åpen klasse finner vi lokale navn som Caspar Schärer fra Kvikne/Tynset og dessuten gruppen Svadilja, med medlemmer fra flere av Fjellregionens kommuner. I tillegg til Synnøve Brøndbo Plassen og Bendik Smedåsgjelten Qvam deltok Karoline Mikkelsen Knutsen fra Røros og kviknedølene Nikoline Svergja og Sunniva Leistad.