Cato gjorde helomvending på livet sitt

LÆRT MYE: ?- Én ting er at jeg har lært et nytt fag. Enda viktigere er at jeg har lært arbeidslivets spilleregler, mener Cato Steivang.

LÆRT MYE: ?- Én ting er at jeg har lært et nytt fag. Enda viktigere er at jeg har lært arbeidslivets spilleregler, mener Cato Steivang.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Helg hele uka og ferie hele året. Jeg kan skrive under på at det ikke er noe liv å trakte etter!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Utsagnet kommer fra Cato Steivang (28). Han brukte imidlertid mange år på å komme fram til denne erkjennelsen. Først de to siste årene har han ifølge seg selv fått vippet livet i riktig retning. Siden oktober 2011 har alvdølen hatt sin arbeidsplass i snekkerverkstedet ved attføringsbedriften Meskano.

– Det er ingen overdrivelse å si at jeg har hatt en forholdsvis turbulent og rufsete ungdomstid. Jeg har begynt på mange forskjellige skoler, men har ikke klart å fullføre noe. Av ulike årsaker har det blitt altfor mange halvårskurs, sier han med et skjevt smil.

Vi møter 28-åringen i kantina på Meskano. Sin nåværende arbeidsplass kan han ikke få fullrost nok.

– Dette er den første ordentlige arbeidsplassen jeg har hatt. Har prøvd meg noen steder før, men det har aldri blitt av særlig varighet. Her på Meskano var jeg første gang i 2007, men da skar det seg etter kort tid. Når har jeg endelig blitt voksen nok til å ta tak i eget liv.

Stopp fra Nav

- Men hvordan klarte du dette - å snu om på livet ditt, som du sier?

– Jeg må innrømme at det måtte et ris bak speilet til. Etter å ha gått på arbeidsavklaringspenger i mange år, sa Nav stopp. Heldigvis, kan jeg vel si i dag. Skulle det fortsette å komme penger inn, ble det stilt klare krav at jeg måtte gjøre noe aktivt selv. Det var bakgrunn for at jeg havnet her for to år siden.

– Men var du motivert fra første stund?

– Både ja og nei. Jeg var motivert for å foreta et kursskifte, men hadde ingen forhåpninger om at møbelsnekring var tingen. Jeg trodde rett og slett lite på at dette var arbeidsoppgaver for meg, og så for meg at perioden her på Meskano skulle bli kortvarig før jeg kom meg videre. Der tok jeg heldigvis veldig feil, sier han, og legger til:

– Jeg tror det er flere grunner til at det har gått bra. For det første har arbeidsoppgavene vært både utfordrende og relevante. Jeg har lært svært mye i den perioden jeg har vært her. Dessuten kom jeg til et sted der det endelig ble stilt klare krav til meg. Dette er et bra sted for ungdom som enten har droppet ut, elelr som sliter med å komme i arbeid.

Realitetsorientering

– På den store jobbmessa ble det fra Nav-hold sagt at mange arbeidssøkere trenger realitetsorientering?

– Ja, det tror jeg på. Staben her ved Meskano har i hvert fall fått meg til å få et helt annet og mer realistisk syn på arbeidslivet, og hva som kreves både for å få og stå i en jobb. Og får jeg legge til enda en sak om bedriften jeg jobber i? Det er at det er et utrolig bra arbeidsmiljø her. Før trakk jeg meg unna i pauser. Nå er jeg en aktiv del av et stort miljø! Og skal jeg trekke fram én person, må det bli Rune Lillebo, arbeidslederen vår. Han tar deg på alvor og gjør en super innsats.

Steivang innser at mangel på utdannelse er en hemsko den dagen han forlater attføringsbedriften.

– Selv om jeg er 28 år, har jeg forhåpninger om å fullføre en utdannelse. Jeg vet bare ikke innenfor hva ennå. Ved utgangen av 2013 er det slutt på min periode her på Meskano, og i første omgang satser jeg på en ordinær jobb. I og med at jeg har truck-sertifikat, tar jeg gjerne en lagerjobb.

Respekt og selvrespekt

Men det blir ikke her i Fjellregionen. På Heimdal har han kjæreste og leilighet, så jobb i Trondheims-området er det som frister mest. Fremover blir det fullt fokus på å søke ledige stillinger.

– Det er mye bra å si om regionen vår, men jeg ønsker meg ut. Jeg sliter nok fortsatt med et litt frynsete rykte. Selv om dette desidert har bedret seg de to årene jeg har vist at jeg faktisk kan stå i en jobb.

– Hva er det aller beste ved tiden her på Meskano?

– Det er først og fremst to ting. Det ene er å gjøre seg fortjent til penger. Det andre er en struktert tilværelse. Endelig er det lov å glede seg til helg. Og; jeg må også hekte på at du blir møtt med en helt annen respekt som arbeidstaker enn som «naver». Arbeid gir både tilfredsstillelse og selvtillit.

– Hvordan ser du for deg neste skritt?

– Et godt grunnlag er lagt gjennom struktur og gode rutiner. Nå er det opp til meg selv å komme videre, sier Cato Steivang.

Artikkeltags