Elektronisk småfe

Sau på beite i fjellet.

Sau på beite i fjellet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Stort landbruksmøte i Grimsbu.

DEL

Elektronisk overvåking av dyr på utmarksbeite er tema for det store landbruksmøtet på Grimsbu turistsenter mandag 10. desember.

Det er Småfeprogrammet i samarbeid med Folldal kommune som arrangerer møtet som er åpent for landbruksinteresserte beitebrukere fra hele Nord-Østerdalen.

Mye av programmet er viet et nytt overvåkingssytem som er utviklet på Kvikne, Findmysheep. I motsetning til annen elektronisk overvåking, kan dette systemet brukes i områder der det ikke er mobildekning.

- Systemet benytter seg av signaler fra satelitter i lavbane. Det er interessant i Nord-Østerdalen, som har mange blindsoner uten mobilsignaler, mener jordbrukssjefen i Folldal, Bjørn Gussgard.

Utfordringen er å gjøre overvåkingen kostnadseffektiv.

- Trolig vil vil tilskudd til forebyggende tiltak mot rovdyr bidra til finansiering i enkelte tilfeller. Det antas derfor at elektronisk overvåking av sau på utmarksbeite vil bli aktuelt for en god del sauebønder både i 2013 og i årene fremover, mener jordbrukssjefen.

Representert på møtet er også Marit Mjøen fra Findmysheep, Jorun Stubsjøen fra Fylkesmannens landbruksavdeling og Bergsvein og Hilde Stokke Odden som har høstet erfaringer med bruk av elektronisk overvåking denne sommeren.

Artikkeltags