Fant ett lam

KLAR TIL ANGREP: Ulven til høyre på bildet på vei mot saueflokken.

KLAR TIL ANGREP: Ulven til høyre på bildet på vei mot saueflokken.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Viltkameraet til Trond Magne Døhl fanget sist helg bilder av en ulv på vei inn i saueflokken til Rune Kurås. Etterpå fant han ett kadaver.

DEL

Det er sauebonde Rune Kurås som eier sauene som blir angrepet av ulven.

– Jeg fant ett kadaver da jeg var ute og lette etter skadde dyr og kadaver onsdag, sier Kurås som har om lag 700 dyr på beite.

Det var et lam som ble tatt av ulven om lag 100-200 meter fra der kameraet er plassert. Kameraet er plassert ved Abrahamsvollen på nordsiden av Aursunden.

– Det er et vanskelig terreng å lete i med mye kratt og høyt gress, sier Kurås og legger til at skogen er full av åtselsdyr som også gjør det vanskelig å finne rester mange dager etter et rovdyrangrep.

Nysgjerrige sauer

Ulveangrepet ble oppdaget da minnebrikken ble tatt ut på tirsdagen, og Døhl gikk igjennom bildene.

Et av bildene viser at sauene løper skremt av gårde, på neste bilde har de stoppet opp og snudd seg litt nysgjerrig tilbake.

– Sauene er slik når de blir skremt av noe, de løper av gårde for så å stoppe opp og undersøke hva det var som skremte dem, sier Kurås.

Høyt konfliktnivå

Kurås tror ulven har vært i området hele sommeren.

– Sauene skal egentlig gå i fjellet for å beite nå, men de bruker ikke det området de vanligvis bruker på denne tiden av året. For to uker siden kom de ned i samla flokk, så det er tydelig at de er skremt bort av noe, sier Kurås

Det var ikke gitt noen fellingstillatelse på rovdyr i området i går. Den som var, gikk ut på onsdag.

– Det er ingen vits i å søke fellingstillatelse på et flere dager gammelt kadaver, ulven kan ha vandra ut av området. Det burde vært stående fellingstillatelser på rovdyr hele sommeren i hele Sør-Trøndelag, sier sauebonden som mener konflikten i næring og rovdyr er skyhøy grunnet byråkrati og politikk.

Sauebonden savner politikere med ryggrad, og mener de ikke følger opp med rovvilttiltak.

– Nå må de ta en beslutning, for slik som dette kan det ikke være lenger, sier Kurås.

Får fellingstillatelse raskt

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har tett kontakt med Statens Natur Oppsyn (SNO), og situasjonen vurderes fortløpende.

– For at vi skal kunne gi en fellingstillatelse, må vi ha ferske kadaver. Kan de vise til det, så går det rimelig raskt å få en fellingstillatelse, sier assisterende miljøverndirektør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Marit Lorvik.

Artikkeltags