- Flommen førte til søvnproblemer

Ivar Volden hadde torsdag sin siste arbeidsdag etter 20 år som ordfører.

Ivar Volden hadde torsdag sin siste arbeidsdag etter 20 år som ordfører. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

- Flommen har vært min verste opplevelse som ordfører. Den har gitt meg søvnproblemer, innrømmer Ivar Volden. Etter 20 år som ordfører, hadde han torsdag sin siste arbeidsdag.

DEL

Først raserte flommen deler av Holtålen. Så mistet Arbeiderpartiet rent flertall ved kommunestyrevalget etter 104 år. Ivar Volden fikk den verst tenkelige avslutningen på sitt politiske virke. Etter 20 år i førersetet, kan han lene seg tilbake.

- Jeg føler at jeg har vært med på en eventyrlig utvikling i kommunen. Det har vært mange prosjekter og utbygginger. Ett av høydepunktene var åpningen av Svølgjatunnelen i 1994.

- Det var kjempestort, og det var veldig artig at vi greide å få det til. Jeg husker også at vi hadde besøk av daværende samferdselsminister Kjell Opseth. Vi var i Svølgja på befaring, og Opseth sa ganske så ironisk: ”Dere har fine veier her”.

Tøff overgang

Ivar Volden er læreren som ble kommunepolitiker på heltid. Han ble født under krigen og vokste opp i en tid der 1. mai-toget i Ålen var mye lengre enn 17. mai-toget.

Etter 18 år som lærer i Ålen, overtok han ordførerstolen etter Håvard Moen. Overgangen fra lærer til ordfører var kjempetøff, innrømmer han.

- Budsjettet for 1992 ble vedtatt 6. juledag i 1991 fordi det var svært vanskelig å få det til. På dette møtet ble det bestemt at ni personer skulle bort i helse og omsorg, og jeg fikk den tunge jobben å snakke med de berørte. Samtidig var det stor uenighet om nasjonalpark.

- Etter noen få måneder som ordfører, tenkte jeg at dette skal jeg ut av så fort som mulig. Men det gikk over, og det ble hyggeligere oppgaver etter hvert.

Flommen og valget

Flommen i Holtålen 16. august er det absolutt verste Volden har opplevd som ordfører.

- Det var så tøft at jeg ennå ikke har kommet meg over sjokket. Jeg ble oppringt klokka fire om natta. Jeg kom meg ned til Statoil, mens rådmann Marius Jermstad kjørte om Ålen Øvre, og vi ble enige om å være på hver vår side av Lundbrua.

- Etter dette fikk jeg problemer med å sove gjennom hele natta. Flommen gikk inn på meg, det har vært kjempetøft. Men jeg synes kommunen har håndtert flommen på en fin måte, og vi har også fått skryt av fylkesmannen for det vi har gjort.

Volden skryter også av innbyggerne som har vært veldig flinke til å stille opp.

- Dette har spleiset folket sammen, sier han.

Volden tenker mye på hvordan det skal bli i Ålen sentrum framover.

- Jeg tenker på hvordan vi skal få til dette. Hva med husene som står der? Hva skjer med bedriftene i sentrum?

- Fikk flommen noen betydning for kommunevalget?

- Ja, jeg ser ikke bort fra det. Det ble sagt at det ville bli dyrt for kommunen å bygge opp igjen. Når det kommer fram slike påstander, begynner folk å tro på det. ”Nå kan vi ikke bygge hall. Nå må vi bruke penger til å bygge opp igjen samfunnet”, ble det sagt. Men det er ikke kommunen som ble hardest rammet. Det er først og fremst private, vegvesenet og næringsdrivende.

Et protestvalg

Valgresultatet var et nederlag for Arbeiderpartiet i Holtålen. Etter 104 år med rent Ap-flertall, er det Høyre og sentrumspartiene som nå har flertall. Volden sier det er synd at partiet mistet flertallet, men han tror at dette på ett eller annet tidspunkt måtte komme.

- Det virker som det var et protestvalg. Ap- og SV-velgerne har stemt på sine partier i fylket, men ikke lokalt. Det blir sagt at Ap har trumfet igjennom hallbygging. Men vedtaket ble gjort med 16 mot 5 stemmer. Skulle vi utsatt hall, ville det blitt flere millioner kroner dyrere.

- Hvis vi er enige om at dette var et protestvalg. Betyr det at Ap i posisjon har gjort noen feil valg?

- Det kan godt være mulig. Men vi hadde alt dette i partiprogrammet, og vi måtte gjennomføre det som sto der.

- Hva er feil med politikken når man ikke greier å videreføre rent flertall etter 104 år?

- Det har med trender å gjøre. Høyre har gått fram over hele landet, og Ap har gått litt tilbake.

- Lokalvalg er like mye personvalg. Betyr det at Ivar Volden var i ferd med å gå ut på dato?

- Jeg har vært med i mange år, så det kan godt hende jeg har gått ut på dato.

- Kunne du og partiet gjort noe annerledes?

- Nei, jeg tror ikke det. Det kan hende folk er uenig i saker, blant annet nedlegging av omsorgssenteret i Haltdalen og eiendomsskatten.

- Mener du at det var riktig å ta disse beslutningene?

- Ja, dagens ordning ved Holtålen omsorgssenter ser ut til å fungere veldig godt. Og eiendomsskatten var helt nødvendig. Alternativet var å legge ned klasser ved Grøt skole, og det var uakseptabelt.

Godt tjenestetilbud

Ivar Volden sier Holtålen er en god kommune å bo i.

- Vi er ingen rik kommune, men har ingen ting å skjemmes over. Vi har et godt tjenestetilbud med skoler, barnehager, kultur og omsorg. Vi var veldig tidlig ute med barnehage. Det er liten venteliste for å få plass på omsorgssenteret. Kulturskolen er fenomenal. Og vi er blant de beste i landet når det gjelder skole. Også i en fersk måling av tjenestetilbudet i kommunene scorer vi høyt. Vi ble rangert på 32. plass av 430 kommuner.

- Arbeiderpartiet er blitt beskyldt for å bruke partipisken. Stemmer det?

- Partipisken har vi ikke brukt. Det er en myte. Når vi har gruppemøter, diskuterer vi sakene før vi kommer fram til en løsning alle kan gå for. Etter 24 år i kommunestyret, vet jeg ikke om at vi har brukt partipisken nesten en eneste gang. Det kan være like mye pisk i de andre partiene.

Les hele intervjuet med Ivar Volden i dagens utgave av Abeidets Rett

Artikkeltags