Folldal på Wikipedia: - Her er det nesten flere skivebom enn treff!

VILLEDENDE: - Her var det utrolig mange skivebom, og flere faktafeil som må rettes opp, konstaterer ordfører Egil Eide når han saumfarer «Folldal» på Wikipedia.

VILLEDENDE: - Her var det utrolig mange skivebom, og flere faktafeil som må rettes opp, konstaterer ordfører Egil Eide når han saumfarer «Folldal» på Wikipedia.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Wikipedia som er verdens største og viktigste nettleksikon, var ikke heldig med sin artikkel om Folldal.

DEL

Nettsiden har faktisk klart å få med seg omtrent alle de feiltypene som er tenkelige: Det var rene faktafeil, det var plantede feil (det Wikipedia selv benevner som vandalisme), det var manglende oppdateringer i tillegg til at det var flere unøyaktigheter. Nå er feilene rettet.

Feil og tull

Ordfører Eide brukte ikke mange minutter på å finne følgende (med hans egne korrigeringer i parantes):

* Tettstedet og administrasjonssenteret Folldal har 1641 innbyggere per 1. januar 2012. (Innbyggertallet er riktig, men det gjelder hele Folldal kommune, ikke adminstrasjonssenteret).

* Arbeiderpartiet har åtte representanter i kommunestyret, Senterpartiet har fem, SV har to og Frie Velger har to. Ordfører Eva Tørhaug (...) er Folldals første kvinnelige ordfører. Tidligere varaordfører Thomas Breen er stortingsrepresenant for Arbeiderpartiet og sitter i justiskomiteen. (Feilen her er at dette er flere år gamle opplysninger. Her trengs det oppdateringer).

* Folldal Marked er Folldals lokalavis. (Dette er vel ikke et direkte faktum, men en diskutabel påstand).

* I listen over berømte folldøler opererer Wikipedia med Thomas Breen, f. 1972, stortingsrepresenant Ap, Petra Klausen, f. 1946, operasangerinne, Ronald Skarsæter, f. 1936, mangeårig programleder i NRK radio og Andreas Oldervik f. 1981 d. 2008, musiker og operasanger. (førstnevnte og sistnevnte er reelle personer, mens de to øvrige er oppdiktet av en eller annen. Dette er vel et eksempel på bevisst planting av feil eller fleip).

Stått lenge

Vanligvis er det overvåkere som luker vekk feil, og som oppdaterer artiklene i nettleksikonet. Når det gjelder Folldal har imidlertid feilene fått stå svært lenge. Vi sporet for eksempel historikken til «berømthetene» Petra Klausen og Ronald Skarsæter. Det viser seg at disse har stått helt siden 2008!

Må rettes opp

Ordføreren mener kommunen ikke kan være bekjent av å være fremstilt med så mange feil og tvilsomheter.

- Wikipedia blir jo mye brukt, og ettersom vi er inne i et jubileumsår, er det trolig at denne Folldals-siden blir anda mer besøkt enn vanlig. Dette må vi få rettet opp så fort som mulig, understreker ordfører Egil Eide.

Wikipedia-artiklene for kommunene i Nord-Østerdal er noe ulikt oppbygd, og varierer svært mye i grundighet og lengde. Etter vårt raske gjennomsyn finnes det ingen tilsvarende store feil som for Folldal verken for Os, Tolga, Tynset eller Alvdal. Alvdal har en særdeles grundig artikkel, de øvrige fortjener å bygges ut med flere deler og mer grundighet.

Artikkeltags