- Forventer trykk på arkivsaken

OPPFØLGING: Ordfører Bersvend Salbu forventer oppfølging av regjeringspartiene for å få penger til Tynset-arkivene i løpet av året. Her er Salbu fotografert sammen med stortingsrepresentantene Gunnar A. Gundersen (H) og Tor André Johnsen (Frp).

OPPFØLGING: Ordfører Bersvend Salbu forventer oppfølging av regjeringspartiene for å få penger til Tynset-arkivene i løpet av året. Her er Salbu fotografert sammen med stortingsrepresentantene Gunnar A. Gundersen (H) og Tor André Johnsen (Frp). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tynset-ordfører Bersvend Salbu forventer at regjeringa nå holder trykk på arkivsaken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Som kjent strøk den blå-blå regjeringa til Erna Solberg oppstartsbevilgningen på 75 millioner kroner til arkivene på Tynset, og KS2-prosessen ble utvidet betydelig i tid. Det oppstod plutselig en betydelig tvil om prosjektet. Statsminister Erna Solberg bedyret at dette kun handlet om en mer grundig kvalitetssikring av prosjektet.

Signaler om flere interessenter

Senterpartiets finanspolitiske talsmann i Stortinget, Trygve Magnus Slagsvold Vedum, uttalte til Arbeidets Rett forrige uke at han har fått flere signaler om at flere nå ønsker arkivene som er prosjektert ferdig til bygging på Tynset.

Lørdag uttalte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Knut Storberget at det må trykkes hardt på for å skaffe midler til arkivene i løpet av dette året. Storberget forventer at det kommer tydelige signaler i revidert nasjonalbudsjett til våren.

Forventer fullt trykk

Tynset-ordfører Bersvend Salbu (SV) sier nå at han forventer fullt trykk på saken.

- Det er gjort en rekke vedtak på øverste hold om å bygge arkivene på Tynset. Da forventer jeg at tempoet holdes oppe. KS2-prosessen, kvalitetssikringa av prosjekt som er beregnet til å koste over 750 millioner kroner, skal være gjennomført i løpet av ei ukes tid. Det er veldig rart om det skal dukke opp noen overraskelser i forbindelse med KS2-rapporten. Jeg forventer at det er en seriøs behandling av denne saken.

Taus kulturminister

- Du ba tidlig om møte med kulturminister Torhild Widvey. Har du fått noen respons fra henne?

- Jeg hørte ingen ting fra kulturdepartementet. Etter hvert fikk jeg kontakt med byråkratiet, som sier at de vil avvente KS2-rapporten. Her trengs det en tett dialog. Det er behov for respekt for vedtakene som er gjort, sier Salbu.

Avventer KS2

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) sier at det ikke er så mye å gjøre før KS2-rapporten foreligger.

- Jeg vil umiddelbart be om et møte med statssekretærene i Kulturdepartementet, som har saken, og eventuelt i Finansdepartementet, der Jon Gunnar Pedersen (H) fra Grue sitter, sier Tor André Johnsen.

800 millioner kroner

Statsbygg har utarbeidet et forprosjekt for arkiv på Tynset, og Statsbygg har allerede inngått en rammeavtale med entreprenøren Hent. Prosjektet er kostnadsberegnet til drøyt 800 millioner kroner. Det er tenkt i fem etasjer, tre under bakkenivå og to over. Bygget skal ligge i Sykehusvegen på Tynset, og det vil være både helsearkiv og sentraldepot for statsarkivene landet rundt.

Artikkeltags