Graver i skjulte sannheter

bokaktuell: Den siste boka til Marit Manfredsdotter er skrevet på Røros og i San Francisco. Enkelte kapitler berører også gruvestreiken på Røros på begynnelsen av 1900-tallet.

bokaktuell: Den siste boka til Marit Manfredsdotter er skrevet på Røros og i San Francisco. Enkelte kapitler berører også gruvestreiken på Røros på begynnelsen av 1900-tallet.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Forfatteren og journalisten Marit Manfredsdotter har nylig kommet ut med sin tredje bok. Den handler om härjedalingen Erik O. Lindbloms utrolige liv.

DEL

Marit Manfredsdotter er oppvokst i Lofsdalen i Härjedalen kommune i Sverige. Til daglig er hennes svenske stemme å høre på Nea Radio. Hun har helt fra sine barnsben drømt om å skrive bøker. I løpet av de siste ti årene er drømmen blitt til virkelighet gjennom tre bokutgivelser. Og hele historien i trilogien er sann. Det eneste forfatteren har gjort, er å bruke andre navn på personer og stedene. Historien handler om svensken Erik O. Lindblom som ble født i 1857 og som døde i 1928.

– Bøkene er skrevet på svensk. Men jeg tror med litt vilje, går det fint å lese for nordmenn. Historien knytter Røros og Härjedalen sammen. Da Erik O. Lindblom kom til Røros fikk han møte både kobberverket og bergverksdirektøren. Ja, jeg sier ikke mere, sier Manfredsdotter.

Den røde tråden

– Bøkene har et budskap. Når du bedømmer en person ut fra det du har hørt og sett, eller ut fra det personen har gjort, kan det hende du likevel ikke vet alt og ser sannheten. Derfor handler boka både om jantelov og hvor vanskelig det er å få bort et brennemerke som har etset seg fast, sier Manfredsdotter.

Hun sier at dette var en av grunnene hun hadde for å vie ti år av sitt eget liv til å skrive hele historien om Erik O. Lindblom.

Lykken er ikke penger

– Etter at jeg har arbeidet så intenst med denne historien, vet jeg at lykken definitivt ikke finnes i rikdom og penger. Erik O. Lindblom vokste opp under særdeles vanskelige kår i Lofsdalen. Hans familie hadde et dårlig rykte. De var stemplet i sin hjembygd.

Lindblom forlater Sverige og reiser på gullgraverjakt i Amerika. Og han blir rik. Veldig rik. Gjennom årene sender han penger i kontanter hjem til sin syke og aldrende mor. Det ingen vet er at pengene aldrig kommer fram.

– Når Lindblom etter mange år i Amerika vender hjem, blir han beskyldt for kun å tenke bare på seg sjøl. På nytt blir han stemplet av bygdefolket, sier forfatteren.

Ble veldig rik

– Erik O. Lindblom finner den største gullforekomsten i den tredje amerikanske gullrushhistorien. Han blir overkjørt to ganger av sin andre kone. Det tar han seks år og 18 advokater å slippe fri fra den første kona.

Han kjører rundt i San Franciscos første bil. Han havner rett inn i den største rettsskandalen i amerikansk historie med korrupte dommere, advokater og selveste presidenten William McKinley.

– Er det rart at jeg elsker denne historien, sier Manfredsdotter.

Lindblom ble veldig rik på grunn av sitt gullfunn. Han startet og drev mange bedrifter i Amerika. Han startet til og med en bank.

Forløsningen

– Siste delen i trilogien, «Hitom Himmel Hitom Helvete» var ferdigskrevet en stormfull kveld på Røros i februar i år. Jeg måtte bare ut. I døra møtte jeg min kjære mann, Nils Kåre Nesvold. Jeg sa jeg måtte være alene, ute i snøstormen. Jeg gikk og gikk. Tårene rant nedover kinnene mine. Da kjente jeg en lettelse og sorg på samme tid. Jeg var ferdig med Lindblom. Og jeg hadde nådd målet. Den sanne historien om Erik O. Lindblom var skrevet. Jeg hadde stått opp for min drøm og mitt mål. Nå skal jeg møte en oversetter fra Vancouver i romjula. Triologien skal oversettes til engelsk. Og så håper jeg dette blir en film, Det viktigste av alt er at leseren blir berørt og våger å stå opp for sine drømmer til tross for janteloven, sier Manfredsdotter.

Artikkeltags