Helsearkiv er sendt på høring

POSITIVE SIGNALER: Ordfører Bersvend Salbu mener det er viktige og positive signaler for arkivprosjektet at forskriften for helsearkivet nå er sendt ut på høring. Til høyre på bildet ser vi direktør Tom Kolvig. (Arkivfoto: Christian Søberg)

POSITIVE SIGNALER: Ordfører Bersvend Salbu mener det er viktige og positive signaler for arkivprosjektet at forskriften for helsearkivet nå er sendt ut på høring. Til høyre på bildet ser vi direktør Tom Kolvig. (Arkivfoto: Christian Søberg)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt «helsearkivforskriften» på høring. Det er gode nyheter for Norsk Helsearkiv og Tynset, mener direktør Tom Kolvig.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

TYNSET: - For oss er dette en gledelig sak. Det gir oss sikrere målepunkter framover for hva vi skal bygge. Vi har bedt departementet om at forskriften ikke må ligge lenge selv om arkivpengene ikke kom på budsjettet i 2014. Nå er det sendt ut på høring før jul til tross for at pengene ikke kom på 2014-budsjettet, sier Tom Kolvig. Han er direktør for Norsk Helsearkiv som er planlagt på Tynset.

Tynset-ordfører Bersvend Salbu er også tilfreds med at denne forskriften er sendt ut på høring.

- Dette viser at Helse- og omsorgsdepartementet viser alvor med helsearkivet, og det er et svært positivt signal for hele saken, sier Salbu. Nå avventer han møte med Kulturdepartementet for videre framdrift for hele arkivprosjektet.

Rød-grønt ja

Som kjent bestemte den rød-grønne regjeringa i 2009 at Norsk Helsearkiv skulle bygges på Tynset. To år senere ble det bestemt at sentraldepotet for Arkivverket også skulle legges til Tynset. Stoltenberg-regjeringa la inn 75 millioner kroner på 2014-budsjettet til oppstart av arkivbygget, som Statsbygg har regien av. Erna Solberg sin regjering kuttet bevilgningen og grunnga det med at det manglet en såkalt KS2-rapport for kvalitetssikring av prosjektet. Det var en rapport som skulle foreligge ved årsskriftet, men fristen er forlenget ut i februar.

Nødvendig forskrift

Tom Kolvig sier at Forskriften om Norsk Helsearkiv og Helsearkivregisteret er helt nødvendig for å jobbe videre med prosjektet.

- Ifølge lokalavisene har helse- og omsorgsminister Bent Høie uttalt at Norsk Helsearkiv, som ligger under hans departement, skal komme og at det skal ligge på Tynset. Derfor gjør høringsbrevet om helsearkivet det hele mer troverdig, at det kommer og at det skal ligge på Tynset. Jeg er i det hele tatt ikke i tvil om at Norsk Helsearkiv blir etablert på Tynset, sier Tom Kolvig.

En konsekvensanalyse for et sentraldepot, som ble gjennomført i 2011, konkluderte med at det ville være mest hensiktsmessig å samle dette depotet og at det kunne være naturlig å samlokalisere det med Norsk Helsearkiv. Det var grunnlaget for at den rødgrønne regjeringa valgte å etablere begge institusjonene på Tynset.

Brukt titalls millioner

Bare til Norsk Helsearkiv er det nå brukt mer enn 20 millioner kroner. Statsbygg har regien for selve byggeprosjektet, og det er inngått avtale med entreprenøren HENT som har prosjektert det hele og var klar for bygging på vårparten inntil den blåblå regjeringa dro i håndbrekket da de la fram sitt alternative budsjett. Den 19. november uttalte statsminister Erna Solberg til Arbeidets Rett at det hele handler om en kvalitetssikring, ikke noen omkamp om lokalisering.

Artikkeltags