Høyres fylkestings-<p/>gruppe presser regjeringa

Heidi Lundstedt og de andre i Hedmark Høyres fylkestingsgruppe krever at arkivet på Tynset skal inn igjen på statsbudsjettet.

Heidi Lundstedt og de andre i Hedmark Høyres fylkestingsgruppe krever at arkivet på Tynset skal inn igjen på statsbudsjettet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Høyres fylkestingsgruppe legger nå press på Solberg-regjeringa for å få tilbake bevilgningen til arkiv på Tynset i 2014-budsjettet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Heidi Lundstedt har skrevet under brevet til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Torhild Widvey, helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Der kritiserer hun kraftig regjeringas håndtering av arkivsaken.

I brevet lister Heidi Lundstedt opp de posive tingene som har skjedd på Tynset og i distriktet den siste tida, ikke minst åpningen av den nye videregående skolen på Tynset. Hun viser også til prosessen som har foregått over flere år for å bygge arkiv, først helsearkiv og så sentraldepot for de øvrige statsarkivene. Det påpekes også arbeidet med utdanning for arkivmedarbeidere i regi av Høgskolen i Sør-Trøndelag.

På bakgrunn av at dagens regjering vil ha mer fokus på konkurransekraft og midnre todeling av norsk økonomi, vil desentralisering av statlige funksjoner virke reduserende på det høye kostnadsnivået, mener fylkestingsgruppa i Hedmark Høyre.

- Høyres gruppe i Hedmark Fylkesting er allikevel kritisk til regjeringens håndtering av arkivsaken,med tanke på all den tiden som nå har gått, og ikke minst med tanke på Tynset kommunes ressursbruk i denne saken. De har tomtekjøp, frikjøp av bolig, veiprosjektering, reguleringsplan, infrastruktur og anbudsprosesser, totalt ca 40 millioner kroner. I tillegg kommer alle arbeidstimene som er brukt. KS2 utredningen er ferdig til jul, og oppstart bygging er planlagt mars 2014. Det er veldig uheldig den situasjonen som nå er oppstått, der det sås tvil om dette blir en realitet eller ikke. Vi ber om at Norsk helsearkiv, sentraldepotet og arkivutdanningen kommer tilbake på statsbudsjettet for 2014, slik at byggingen kan starte som påtenkt. Det er viktig med kontinuitet i det viktige arbeidet som er lagt ned i denne saken, heter det i brevet.

Artikkeltags