Hyller gir mindre aggresive geiter

Tor Magne Holøien (fra venstre) har hatt forskerne  Inger Lise Andersen, Rebecca Ehrlenbuch og Egil Simensen på besøk i  
fjøset. De har sett på geitenes hvilemønster og sosiale interaksjon.

Tor Magne Holøien (fra venstre) har hatt forskerne Inger Lise Andersen, Rebecca Ehrlenbuch og Egil Simensen på besøk i fjøset. De har sett på geitenes hvilemønster og sosiale interaksjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I seks uker har tufsingdalsgeitene blitt filmet.

DEL

I fjøset til Tor Magne Holøien har geitene blitt studert nøye. Forskere fra UMB har prøvd ut liggehyller som et middel til bedre kvile og mindre agressivitet.

I seks uker har deler av geitebesetningen på Movolloen blitt filmet og analysert. Enkle liggehyller er satt opp som et alternativ til strekkmetall som liggeunderlag. Formålet er å se nærmere på det sosiale miljøet til geitene, om de hviler bedre og om dette gir utslag i celleantallet i mjølka.

Onsdag var forskerne i gang med å rydde ned kamera og utstyr ettersom datainnsamlingen var i boks og analysearbeidet står for tur. Konklusjonene er dermed ikke klare, men lignende prosjekter tidligere har hatt positive resultater.

- Særlig er det oppløftende resultater når det gjelder aggresjon. To etasjer virker konfliktdempende på geitene, sier Inger Lise Andersen, førsteamanuensis ved UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap).

Stort geitepotensial i N-Ø

Professor og tynseting Egil Simensen samarbeider med Andersen i geiteprosjektet og synes det er interessant å kjøre forsøk i praktiserende besetninger.

- Dette er en bra besetning med godt driftsopplegg. Det må satses som Holøien gjør. Nord-Østerdalen har potensiale for mye større geitehold enn det er i dag, mener Simensen.

Artig å være med

Bonden sjøl har også positive erfaringer med prosjektet. - Det er artig å være med på, konstaterer Tor Magne Holøien.

Sammen med broren Ragnar Holøien, driver han gården med ei kvote på 123 tonn. De startet opp i 2003 i nybygd fjøs.

- Utfordringen for oss er TINEs retningslinjer. To måneders leveringsstopp i en periode da mjølka er som best i november og desember er vanskelig. Det er ikke inspirerende å levere når mjølka går til dyrefor, poengterer Holøien.

Artikkeltags